България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители

...
България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители
Коментари Харесай

Няма да плащаме и лев повече за оборудване за F-16

България няма да заплаща нищо за дооборудване на новите изтребители F-16 блок 70, сподели пред БНР зам.-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов. Той изясни, че всички системи на самолетите са отворени за прибавяне на всевъзможен тип оръжия и че с подписването на контракта пакетът не е затворен.

„ Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно съоръжение, кодове и стратегии, отключени на борда, позволяващи да се отключат всевъзможни оръжия в вероятност и да бъдат употребявани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, в случай че желаете въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, в случай че закупим каквото и да е оръжие, което е понижено или какъвто е да е нов вид оръжие “, сподели Запрянов.

„ Утре държавното управление ще би трябвало да одобри подписаните от министъра на защитата четири контракта, които касаят освен доставката на 8 броя самолети Ф-16 блок 70, само че и доставката на муниции към тези самолети, на ракети въздух-въздух разнообразни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване… “, уточни зам.-министърът.

„ Общата стойност на четирите контракта, които ще бъдат признати и препоръчани на Народното събрание за ратификация в действителност е 1,256 милиарда $. По отношение на цената би следвало да ви поправям, че не е реализирано понижение, защото от обявената цена на конгреса 1,67 милиарда $ за пакета и почнали договаряния при цена 1,410 милиарда $ ние имаме 1 милиарда 256 млн. “, сподели Запрянов.

„ Много е значимо да поясня, че когато става въпрос за договаряния и за цени, че държавното управление на Съединени американски щати посредством програмата за Международни военни продажби FMS не е търговец, а е медиатор сред българското държавно управление и американските компании, които доставят съответното съоръжение. Това, което мога да подсигурявам е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското държавно управление дефинира и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании “, изясни той.

„ Затова може би за първи път ще кажа в ефир, направленията, в които се работеше във връзка с намаляването на цената, не е единствено при преконфигурирането на пакета, който при започване на договарянията в действителност разширихме съзнателно с готовност да получим и повече въоръжение... Американското държавно управление за цената от $1,256 милиарда е направило взаимни отстъпки и понижения, там където то има право да направи… “

Запрянов разяснява и въпроса дали е правилно, че сега сме на сериозния най-малко и даже сме получили предизвестие от американската страна, че в случай че се отхвърляме от още неща по договорката от предварителния проект, може да се окаже, че си купуваме оръжие, което няма да може да използваме: „ Това беше първичното изискване и на двете страни, че ние не можем да си позволим да закупим аероплан, който няма въоръжение и няма да има бойни качества “.

Той разяснява и това, че за момента не купуваме въобще от управляемото въоръжение въздух-земя тъй наречените умни ракети, което дава мотив на някои критици да настояват, че  самолетът отива към „ 1913 г.  и борбата при Одрин “, когато сме измисляли да хвърляме ръчни гранати:

„ Странно е, че получаваме аероплан 4++  с авионика на пето потомство аероплан и благоприятни условия да ръководи оръжия от пето потомство и приказваме за Втората международна война, само че това си е проблем на критиците, защото в този момент фокусът не е върху качествата на самолета, съзнателно, а е върху пакета и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си разрешаваме “.

Заместник-министърът на защитата изясни и по какъв начин ще премине образованието на българските водачи на Ф16: „ Пилотите ще преминат за първи път цялостна стратегия на образование в Съединени американски щати, най-малко година и половина, ще се върнат напълно подготвени за потребление на всички оръжия на самолета. Даже по този начин готови може да прелетят със личните самолети в България. Това се отнася и за техническия състав. Тренажорите, които ще получим, ще разрешат образование на водачите в България, а ще има и тренажори за образование на инженерно-техническия състав “.

Модерните навигационни системи на новите самолети изискват необикновен режим на предпазване и ще се наложи рационализация на инфраструктурата на авиобазите, където ще бъдат и ще се обслужват бойните машини, сподели още заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР