България никога не е заявявала и не е предлагала да

...
България никога не е заявявала и не е предлагала да
Коментари Харесай

Стоянов: Никога не сме предлагали да даряваме самолети МиГ-29 на Украйна

„ България в никакъв случай не е заявявала и не е предложила да подарява самолетите си МиГ-29 на Украйна “. Това съобщи пред публицисти министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден, 12 април.

Той изрази подозрение в достоверността на оповестените изтекли документи и позволи, че е допустимо да са модифицирани. Министър Стоянов посочи, че българските водачи не престават и през днешния ден да летят със самолети МиГ-29 и да дават бойни наряди с тях.

„ В Закона за защитата и въоръжените сили на Република България има уговорка, която не разрешава друга страна да поеме защитата на нашето въздушно пространство. В чл.130 се показва, че Българската войска, независимо или взаимно с сътрудник, може да носи бойно дежурство, само че в никакъв случай – различен вместо Българската войска “, акцентира той. „ Следователно има сериозна законова спънка самолетите да бъдат предоставени и също така – страната ни има потребност от тях “, съобщи министърът.

Водени са диалози по така наречен „ триъгълните покупко-продажби “, свързани с опциите за подмяна на наше остаряло въоръжение с друго, съвместимо с това на страните-членки на НАТО, само че в никакъв случай в тези диалози не е предлагано самолетите МиГ-29 да бъдат дарени - уточни министър Стоянов.

Министерството на защитата разгласи две публични поръчки – за закупуване на мотори и за ремонт на мотори на самолети МиГ-29, напомни той. Очаква се по тях да бъдат подадени предложения. Министър Стоянов изрази вяра до края на април от Полша да дойде още един самолетен мотор.

В Комисията по защита на 49-ото Народно заседание ще бъдат показани две предложения за така наречен „ заместващи платформи “ за изтребителите. „ Беше отправено питане към четири страни - Израел, Съединени американски щати, Франция и Швеция. Получените две предложения ще бъдат показани на депутатите и доста ми се желае да бъде призната която и да е от тях “, уточни министър Стоянов и акцентира: „ Правим всичко допустимо да можем да охраняваме сами въздушното пространство “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР