България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на

...
България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

България не приема датата 7 октомври за взаимно честване на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия, която се организира в София.
" Договорът за добросъседство със Северна Македония включва прекалено много действия, само че фундаментът е заложен в един естествен, съответен прочит на предишното. В този смисъл, осъществяването на работата на комисията е да почисти визиите за предишното от това, което подхранва една неправилна престава за съседа, в тази ситуация България. Митове и стандарти мъчно се разграждат - това се случва с благосклонност ", разяснява пред Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията по историческите и просветителните въпроси.

Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални, добави проф. Димитров.

Различията на двете страни за личността на Гоце Делчев, експертът изясни със самия метод към неговия генезис и историческа роля.

Ние настояваме да се правят оценка личността и делото на Гоце Делчев като един знак на общата история и знак на концепцията за независимост и развиване. Нашите сътрудници се интересуват от образуваното отношение към него от актуалната македонско-историческа просвета, разясни проф. Димитров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР