България не е била спомената като проблемна страна при обсъждането

...
България не е била спомената като проблемна страна при обсъждането
Коментари Харесай

В България нямало проблем с руско влияние в медиите

България не е била упомената като проблематична страна при разискването на съветското въздействие върху медиите в Европейски Съюз.

Това съобщи министърът на културата Найден Тодоров. Той взе участие в съвещание на Съвет „ Образование, юноша, просвета и спорт “.

Една от тематиките, с които България е изцяло съгласна, е, че разкриването на действителните притежатели на медиите би подкрепило битката с дезинформацията. В заключенията на Съвета се споделя, че по всевъзможен метод би трябвало да бъде спряно външното въздействие върху публицистичното наличие на медиите – било то държавно, частно или от други страни.

Всичко това би трябвало да стане част от Акта за свободата на медиите, който е препоръчан от Европейската комисия. Очакванията са наесен испанското председателство на Европейски Съюз да го внесе за разглеждане в Европейския парламент, след което при започване на 2024 година той да бъде утвърден от страни членки (Съвета).

Сред най-важните неща в Акта за свободата на медиите е отбраната на публицистите, фамилиите им и техните източници на информация.

Друг значим миг е прозрачността на собствеността. Става дума както за юридическите, по този начин и за действителните притежатели, посочи служебният министър

Редовно има проблеми сред тези, които основават съдържание и огромните медийни платформи. Затова е значима регулацията и в тази сфера. Така медиите ще могат да редактират умерено своето наличие, без да се тормозят, че то може да бъде променено или свалено без тяхно познание, посочи Тодоров.

Министрите на културата са приели изводи за създателите в риск. В момента изключително застрашени са хората на изкуството в Украйна заради войната там.

Библиотеките в България могат да станат място за обществено другарство на украинските бежанци, загатна министър Тодоров. По думите му страната ни има огромен капацитет за такова и може да вземе образец от Германия, където това е към този момент факт. Опитът е показан от немската министърка на културата Моника Грютерс.

Румънският представител Лучан Ромашкану пък предложил основаването на Европейски фонд за отбрана на културното завещание. А това съгласно Найден Тодоров е болна тематика за България.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР