България най-вероятно няма да успее да постигне минималната цел на

...
България най-вероятно няма да успее да постигне минималната цел на
Коментари Харесай

България изостава от ЕС в осигуряване на газови запаси за зимата

България най-вероятно няма да успее да реализира минималната цел на Европейски Съюз да запълни до 80 % газовото си вместилище до началото на отоплителния сезон, който в Европейски Съюз стартира на 1 октомври.

По данни на браншовата организация " Газова инфраструктура Европа " (Gas Infrastructure Europe) хранилището в " Чирен " е запълнено до 73.11%. Официално страните от Европейски Съюз имат период до края на октомври да си обезпечат зимни ресурси, само че всички към този момент го направиха като се изключи Австрия, България, Унгария и Латвия.

Средната запълняемост на подземните газови складове в Европейски Съюз доближи 87.4%, като в Португалия тя е 100%, а в Полша, Дания, Франция, Германия и Швеция е над 90%.

От европейските ни съседи газохранилище има единствено в Румъния и то е цялостно до 83.6%

Средно в Европейски Съюз задачата от 80% беше реализирана още в края на август.

най-сериозно е изоставането в Латвия, където газохранилището е цялостно до половината. Унгария е в сходна позиция с България - 71.7%, а Австрия е достигнала запълняемост от 76.9%.

Според " Газова инфраструктура Европа " темпото на засищане с газ на " Чирен " е под половин % на ден, тъй че началото на отоплителния сезон няма да бъде посрещнато с подготвени ресурси, само че европейската цел за края на октомври може да бъде и изпълнена.

Европейски Съюз реши да задължи националните управляващи да поддържат газови ресурси в подземните газохранилища в 22-те страни, които разполагат с такива, с цел да понижат енергийната взаимозависимост от Русия и да се подсигурят при предстоящото дефинитивно прекъсване на съветските доставки за Европа.

Тази есен газохранилищата в Европейски Съюз би трябвало да се запълнят най-малко до 80%, а от идната - до 90%. Държавите, които не разполагат със лични складове, би трябвало да резервират размери в тези на съседите си, като им заплащат за съхраняването и си обезпечат в тях най-малко 25% от годишното ползване на природен газ.

Газохранилището в " Чирен " е едно от дребните в Европейски Съюз. То има размер от 550 млн. куб. м. газ годишно при разходвани към 3 милиарда куб. м. от българските консуматори.

Европейски Съюз гледа на газохранилищата като на един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, наред с диверсификацията на източниците.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР