България настоява Европейският съюз да стане гарант за изпълнението на

...
България настоява Европейският съюз да стане гарант за изпълнението на
Коментари Харесай

Българското вето за еврочленството на РСМ - сред темите на Срещата на върха на ЕС

България упорства Европейският съюз да стане поръчител за осъществяването на настояванията на страната ни по отношение на Северна Македония.

Тази позиция изрази президентът Румен Радев на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани.

България беше подложена на невиждан напън от страна на европейските си сътрудници да се ангажира с съответен период за повдигане на ветото си върху започването на договаряния за еврочленство със Северна Македония.
Снимка: bTV
Пример за това е фактът, че в първата планувана за тази заран среща на президента Румен Радев с македонския министър председател Зоран Заев без предизвестие се включиха и ръководителите на Еврокомисията и Евросъвета – Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Въпреки натиска обаче София остава безкомпромисна и упорства за правнообвързващи гаранции от страна на Скопие, в това число и смяна в Конституцията, която да подсигурява равните права на българите в югозападната ни съседка.
Снимка: bTV
„ Докато този самобитен възродителен развой продължава, до момента в който нашите сънародници към момента са подложени на една изтънчена асимилация, до момента в който са потискани техни съществени права, ние няма по какъв начин да кажем да “, сподели президентът.

Радев съобщи още, че се работи върху двустранен протокол с краткосрочни и дълготрайни задължения от страна на Скопие, който би трябвало да е подготвен до началото на идващия месец.
Снимка: bTV
„ Беше доста значимо през днешния ден да реализираме прогрес, като изясним проблематичните области в двустранните връзки сред България и Северна Македония – те са 5 + 1. И с цел да ги включим в пътна карта и по този начин да имаме на практика способи за разрешаването им “, съобщи Урсула фон дер Лайен ръководител на Европейска комисия.

България държи уговорките на Северна Македония да бъдат включени на най-високо равнище – в преговорния развой с Европейския съюз. Засега страните-членки са срещу.
Снимка: bTV
„ Днес сме очевидци на завръщане към историята и на огромно напрежение. Трябва да отговорим посредством политическо ангажиране и посредством вложения, с цел да позволим по-голяма интеграция на района, както и да имаме общ метод към малцинствата – основен въпрос за Западните Балкани “, изясни Еманюел Макрон президент на Франция.

Според българския президент, откакто до неотдавна България е била изолирана измежду европейските си сътрудници, едвам през днешния ден те схващат по-добре казуса сред София и Скопие.

Въпреки че на срещата не се очакваше пробив по разширението, сигурно краят й е посрещнат с отчаяние в столиците на Западните Балкани.

Македонският министър председател Зоран Заев е декларирал пред сътрудниците си, че в случай че Европейският съюз не трансформира обещанията си в каузи, това ще нанесе непоправими вреди на европейската концепция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР