България може да разчита на пълната подкрепа на Агенцията на

...
България може да разчита на пълната подкрепа на Агенцията на
Коментари Харесай

Ханс Лейтенс обяви: Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница

България може да разчита на цялостната поддръжка на Агенцията на Европейския съюз /ЕС/ за гранична и брегова защита /Фронтекс/ , с която да ускори граничния надзор, да усъвършенства процедурите по връщане, както и да ограничи вторичните придвижвания в границите на Европейски Съюз. Това разгласи изпълнителният шеф на Фронтекс Ханс Лейтенс , който е на посещаване у нас по покана на министър Калин Стоянов . Също по този начин той изрази безапелационна поддръжка за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България и акцентира значимостта на положителния разговор с Турция за сигурността на външните граници на Европейски Съюз.

Лейтенс и министър Стоянов дадоха извънредно висока оценка на съдействието сред България и Фронтекс. Вътрешният ни министър срещна госта си с подхванатите ограничения за организация на граничния надзор и усилването на разговора с Турция, с помощта на които отчитаме забележителен спад в миграционния напън още от есента на 2023 година Добри резултати са налице и във връзка с връщането на незаконно пребиваващи лица – област, в която Фронтекс също оказва сериозна поддръжка на българските управляващи.

Договорено е трикратно нарастване на наличието на чиновници на Фронтекс по българо-турската граница, което ще спомогне за осъществяването на главния приоритет на България – обезпечаване на високо равнище на защита на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на Европейски Съюз. Министър Стоянов срещна госта с дейностите на Министерство на вътрешните работи за възстановяване на техническото съоръжение за гранична защита и наблюдаване, както и с възобновяване на няколко гранично-полицейски ръководства наоколо до границите с Турция и Сърбия, с което се обезпечава по-добро застраховане с гранични чиновници на основни региони по външните граници.

В умозаключение двете страни показаха убеденост , че и отсега нататък ще продължи ползотворното партньорство, ориентирано към ефикасни резултати за обезпечаването на постоянен граничен надзор и високо равнище на сигурност в Европейски Съюз.

Програмата на визитата на изпълнителния шеф на Фронтекс продължава на следващия ден с аудиенция на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и „ зелена граница “. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с ограниченията за защита на външната граница на Европейски Съюз. Същия ден двамата ще участват и на церемонията по разкриване на граничното полицейско ръководство в Болярово, чиято активност бе възобновена със заповед на вътрешния министър.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР