България може да получи всички седем танкера с втечнен газ

...
България може да получи всички седем танкера с втечнен газ
Коментари Харесай

България ще получи 7-те кораба с втечнен газ, ако служебният кабинет реши, каза бившият енергиен министър

България може да получи всички седем танкера с полутечен газ от октомври до април, в случай че служебното държавно управление реши. Това сподели някогашният енергиен министър Александър Николов в четвъртък пред. Според него в енергетиката няма "хаос ", а доставките на природен газ могат да бъдат обезпечени в цялостен размер.

В сряда служебният министър председател Гълъб Донев заяви, че основава междуведомствен спешен щаб в енергетиката, със задача "да предложи решения за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша ".

Служебното държавно управление упрекна някогашните ръководещи, че не са обезпечили задоволително доставки на природен газ. Според някогашния енергиен министър Александър Николов обаче това не е правилно.

Николов сподели, че офертата за доставка на седем танкера с полутечен природен газ от Съединени американски щати е "ангажираща " . Това значи, че България взема решение дали да я одобри или не, само че продавачът има ангажимент да извърши доставката. Той добави, че има подписан рамков контракт с американската компания "Шение " за доставка на втечнения газ.

Според досегашните ръководещи за първия транспортен съд е обезпечен к апацитет за терминала в Гърция, където да бъде доставен. Впоследствие се появиха рецензии, че за останалите шест доставки няма по какъв начин да стигнат до България, тъй като няма свободни слотове на терминалите за полутечен газ в Гърция и Турция.

По думите на Николов търговете за потенциал на гръцкия терминал на остров Ревитуса за месеците на втората и третата доставка - ноември и декември, към момента не са оповестени . Именно на този терминал е запазен
слот за доставката през октомври.

По думите на някогашния енергиен министър предходното държавно управление не е резервирало потенциал за идващите месеци, тъй като не е желало "да задължава служебното с разноски и съответно решение, в случай че има еластичен пазар ", както и поради високите цени сега.

"Освен това терминалът на гръцкия остров Ревитуса скоро ще усили потенциала си. България, в случай че реши, ще получи всичките седем карга с полутечен газ ", сподели Николов.

В четвъртък ръководителят на съвета на шефовете на "Булгаргаз " Иван Топчийски също разяснява доставките на газ. Той сподели пред Българска национална телевизия, че е "най-реалистично в дълготраен проект " да се подписа контракт точно за полутечен газ.

По негови думи вероятността България още веднъж да получава газ от Русия по съществуващия контракт е дребна.

Твърденията се разминават с негово изявление пред Свободна Европа ден по-рано. Тогава от думите му стана ясно, че диалозите с съветската компания за обновяване на доставките са с преимущество пред обезпечаването на газ от различен източник.

Той сподели, че „ стига да имаме гаранции, че няма да има риск за „ Булгаргаз “, сдружението ще открие сметка в рубли. От „ Булгаргаз “ са изпратили и документално терзанията си, свързани с отварянето на тази сметка, само че до този миг нямат отговор от съветската компания. Именно с този отговор е обвързано решението за доставка на цялостния размер контрактувани танкери с полутечен газ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР