България може да допринесе за решаване на спора между Атина

...
България може да допринесе за решаване на спора между Атина
Коментари Харесай

Д. Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името на Македония

България може да способства за решение на разногласието сред Атина и Скопие за името на Македония, който от години блокира кандидатурата за участие на Скопие в Европейския съюз и НАТО. Това предвижда в изявление за " Хоризонт " Дейвид Макалистър - ръководител на външната комисия в Европейския парламент и докладчик за напредъка на Сърбия.
Според него 2018 година ще даде нов подтик на политиката на разширение. Макалистър съобщи, че не вижда съображение за продължение на договарянията за участие с Турция, поради разминаване с европейските ценностти:

Имайки поради положението на демокрацията, върховенстото на закона, медийната независимост и правата на опозицията Турция се отдалечава от европейските стандарти. При тези условия се обезсмисля отварянето на нови преговорни глави или затварянето на глави, по които има подготвеност. Смятам, че участието на Турция в Европейския съюз не е задачата, която да дефинира връзките ни. Бих предпочел друга форма на съдействие като стратегическо партньорство - това би могла да бъде цел, към която да се стремим.

Дейвид Макалистър сподели още, че Евросъюзът е надалеч от нормализиране на връзките с Русия. Интервюто с него чуйте в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР