България може да бъде санкционирана от европейската комисия, заради неприлагане

...
България може да бъде санкционирана от европейската комисия, заради неприлагане
Коментари Харесай

Европейската комисия може да глоби България заради такса смет

България може да бъде глобена от европейската комисия, поради неприлагане на правилото " замърсителя заплаща " при определянето на такса боклук, оповестиха през днешния ден от Българската стопанска камара. Организацията е подала тъжба до Европейска комисия против определянето на таксата за битови боклуци (ТБО) в България на основата на цената на парцела или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани боклуци.

В писмо до БСК от Европейска комисия прецизирали, че към този момент е направено изследване за използването на правилото " замърсителят заплаща " във всички държави-членки на Европейски Съюз, в това число и България. Резултатите от него са в развой на обработка.

" Комисията няма да се колебае да предприеме дейности против държавите-членки, в които националното законодателство и/или процедура не са в сходство с правилото " замърсителят заплаща ", се споделя в писмо от Главна дирекция " Околна среда " на Европейска комисия до БСК.

В писмото си от комисията споделят, че е осъществено обширно разглеждане на жалбата и е открито, че българското законодателство планува съответни ограничения за използване на правилото " замърсителят заплаща " от 2015 година, само че националните управляващи няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения.

" Според информацията, с която Комисията разполага, последните промени на Закона за локалните налози и такси обезпечават подобаваща методология за пресмятане на таксата за битови боклуци. За страдание, националните управляващи взеха решение още повече да отсрочат влизането в действие на съответните разпореждания – до 2022 година ", се прецизира в писмото.

Поради обстоятелството, че към този момент е осъществено общоевропейско изследване на казуса, службите на Комисията са взели решение да прекратят следствието във връзка жалбата на БСК, само че в случай че е належащо, ще подхващат дейности против България по тяхна самодейност.

От БСК напомнят, че от 2003 година поставят старания да бъде изменен методът на пресмятане на Твърди битови отпадъци, включително посредством оферти за нормативни промени, публични мнения до всички способени институции, правосъдни процедури и прочие В резултат, през 2015 година нормативно казусът е решен, само че влизането в действие на законовите промени се отсрочва неколкократно, като последният период е 2022 година

От тогава общините сами ще избират сред три разновидността за пресмятане, учредени на правилото " замърсителят заплаща " - на база брой живеещи на адрес, на съдържимост на съдовете или на генерирани боклуци. Основа за установяване на таксата ще бъде количеството на смесените битови боклуци, което на процедура значи, че потребителите ще бъдат подтиквани да разделят отпадъците си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР