България може би има поне един гражданин, който е заложник

...
България може би има поне един гражданин, който е заложник
Коментари Харесай

Сред заложниците на Хамас има българка?

България може би има най-малко един жител, който е пленник на Хамас, написа The Wall Street Journal.

Според първичната информация, публикувана от израелското външно министерство, отвлечени са 199 жители от най-малко 31 страни, някои от които са от отдалечени страни, които са минимално забъркани в конфликтните обстановки в Близкия изток, като Парагвай, Южна Африка и Тайланд.

България не участва в листата, само че нейното държавно управление има съществени съмнения, че най-малко един неин жител е бил похитен.

" Тя се е обадила на майка си, преди да бъде отвлечена ", декларира формален представител на кабинета пред вестника.

Българското държавно управление до момента не е коментирало сходен проблем.

" Хамас " е декларирала, че може да замени взетите заложници за 6000 палестинци, които се намират в израелски затвори, съобщи представителят на придвижването Халед Мешаал.

Абу Убайда, представител на " Хамас ", съобщи пред медиите, че групировката държи сред 200 и 250 души в плен. Той сподели, че при израелските удари в линията Газа към този момент са починали 22 заложници. Израел публично съобщи, че пленените са 199 души.

Съединени американски щати и няколко техни съдружници желаят от Катар да употребява контактите си в " Хамас ", с цел да оказват помощ на заложниците.

Дипломатите и чиновниците на разузнаването в Турция са затрупани с молби от държавни управления чак от Латинска Америка. Европейските водачи, в това число френският Еманюел Макрон, са се обадили с сходни апели и на Египет, чието държавно управление е по-фокусирано върху обезпечаването на филантропична помощ през границата си с Газа.

С всеки минал ден данните за броя на отвлечените хора се трансформират, а броят на забърканите страни е неразбираем. Много от заложниците, в случай че не и множеството от тях, може да имат двойно поданство, в това число израелско. Няколко души, за които се смяташе, че са били отвлечени, след това бяха разпознати измежду починалите.

Заложниците са държани на разнообразни места от " Хамас ". Подкрепяният от Иран " Ислямски джихад " също твърди, че е взел 30 заложници - изказване, което израелските военни не са удостоверили.

The Wall Street Journal беседва с турски, египетски, катарски, израелски, американски и европейски чиновници, участващи в световните старания да открият кои са заложниците на Хамас и какво е положението на към момента живите. Тези чиновници разказват безредния многонационален опит за ходатайство, помрачен от ежедневните въздушни удари и надвисналата опасност от израелска сухопътна атака. Най-мощните шпионски организации в света и техните съдружници в Близкия изток се борят за достъп до взетите заложници, доста от които са в Газа, явно отвън обсега на мобилните мрежи.

Този уикенд израелски публични лица обявиха, че няма да посредничат за заложниците с " Хамас " - организация, която са дали обещание да смажат. Въпреки това в коментар пред израелските медии някогашният началник на Мосад (б.р. - Израелската разследваща агенция)Йоси Коен съобщи, че в един миг бойците на " Хамас " ще изчерпят водата, храната и кислорода в бункерите си и това ще бъде моментът, в който ще може да се вземе решение за освобождение на заложниците.

Египет, Катар и Турция могат да се похвалят с дългогодишни връзки с " Хамас ", само че никоя от тях не е съумяла да получи цялостни отговори за имената и изискванията на пленниците, затворени в Газа. Политическите водачи на " Хамас ", основани в Катар, не са споделили какъв брой са заложниците, които групировката държи под стража, само че обществено са предложили да разменят своите пленници за палестински бойци, държани в израелски и американски затворнически килии. В послания, предадени от Турция, групировката съобщи, че няма да обмисли замяна на заложници, до момента в който Израел не спре бомбардировките и не освободи хиляди пандизчии, в това число тези, взети по време на всеобщите убийства този месец, при които починаха към 1300 души.

Представителите на " Хамас " демонстрираха видеозапис на един от заложниците, отвлечени на рейв фестивала в първия ден на офанзивата - 7 октомври. Името на момичето е Миа Шаим, тя е на 21 години, от Шохам, израелска и френска гражданка, написа " 24 часа ".

" Здравейте, споделям се Миа Шаим, на 21 години съм, от Шохам съм, сега се намирам в линията Газа. В събота (7 октомври) бях на музикално празненство в Сдерот, получих тежко пострадване на ръката си. Откараха ме в Газа и там ми направиха тричасова интервенция, грижиха се за мен, предложиха ми медикаменти. Всичко е наред, единствено ги апелирам да се върна вкъщи, да видя татко си, майка си и братята и сестрите си. Моля, върнете ни вкъщи допустимо най-скоро ", споделя момичето.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР