България ликува! Волейболните ни национали спечелиха първа победа на Европейското

...
България ликува! Волейболните ни национали спечелиха първа победа на Европейското
Коментари Харесай

България ликува - 3:1 над Финландия на Европейското по волейбол

България ликува! Волейболните ни национали завоюваха първа победа на Европейското състезание - 3:1 (28:26, 27:25, 15:25, 25:16) над Финландия. След провалянето в първия ден против Испания ни трябваше наложителен триумф. Варненските почитатели още веднъж се демонстрираха като едни от най-хубавите в целия свят. И " подвигнаха на крилете си " тима ни!


Под мощните крясъци „ Българи юнаци “ на още веднъж препълнената зала първият начален удар извърши Мартин Атанасов. Дългото разиграване беше приключено технично още веднъж от него – 1:0 за България. Атмосферата беше повече от прелестна. Двата тима започнаха внимателно и разменяха точки. Финландия първи излезе с две напред при 5:3.Неприятно за нас бе, че разликата се усили до 7:4 и треньорът ни Пламен Константинов изиска първо спиране.Серията беше прекратена от Атанасов с още едно технично стартиране над блокадата. Мощен блок на Георги Сеганов направи резултата 6:7. Равенството пристигна при 8:8.

Финландия обаче отново ни дръпна с две точки, само че публиката ни вдигаше с всеки момент и още веднъж изравнихме – 11:11. Не можехме обаче да ние да поведем и отново изостанахме – 11:13. Радостното беше, че не позволявахме повече и отново стигнахме до паритет – 14:14. Време беше ние да покажем, че можем да водим. Алекс Грозданов се погрижи с ас! Отборите бяха извънредно равностойни и шоуто за публиката бе цялостно. Важното беше ние да допуснем по-малко неточности до края на частта. Нервността накара и противниците да позволяват много неточности при начален удар.

При 20:19 треньорът ни пусна за първи път Алекс Николов, който още не е възобновен изцяло след вирус. Младата ни звезда застана на началния удар и след него стана и най-дългото разиграване досега. Няколко избавени топки на корта от двете страни най-после приключиха с точка за Финландия – 20:20. Отново се заредиха равенства след равенства. Атанасов докара до първия геймбол при 24:23. Финландската обсада обаче „ хвана “ Соколов и ново тъждество. Напрежението се покачваше с всяка секунда. Сега бе ред на Финландия да има геймбол при 25:24. Атанасов избави частта с блокаут. Но стартиране на финландците им донесоха ново преимущество – 26:25. Този път Николай Пенчев изравни. Денис Карягин даде задатък на България – втори геймбол. И още веднъж той взриви залата – 28:26.

Вторият гейм към този момент стартира по наш усет – 2:0. След драмата от първата част обаче никой не очакваше, че ще е елементарно. Финландия се върна с 2:2. Равенствата вървяха до 5:5, когато гостите стигнаха до 7:5. Изравнихме статуквото при 8:8. Финландците още веднъж съумяха да възстановят задатъка си с добра обсада – 11:9. В подобен мач мъчно можеше някой да има огромна преднина и когато резултатът стана 13:10 за противника, Константинов прекъсна първия си таймаут за гейма. Това подейства и Николов спря серията. Финландците съумяха да вкарат гейма в замяна на точки, което ги устройваше, само че не и нас. Николов отново беше извънредно значим коз на България. Неговата офанзива понижи пасива ни до 17:18. Ас на Карягин докара до 20:20 и всичко започваше от начало в гейма.

Никой от двата тима не се даваше. Подобно на първата част в решителните моменти резултатът бе еднакъв – 21:21, 22:22, 23:23. Тогава пристигна и геймбол за Финландия. Съперникът ни оказа помощ с доста неприятен начален удар в навън – 24:24. Страхотна обсада на Николай Колев обърна събитията – геймбол за нас! Подобно на първата част нещата не ставаха елементарно. Финландия от своя страна изравни 25:25. Николов даде още един късмет на България. Направи обсада и поведохме с 2:0 след 27:25.

В третата част Финландия взе първите три точки. Лошата серия беше спряна от Карягин. Сега обаче гостите стигнаха до най-дългата до този миг разлика в мача – 6:2. И държаха я държаха също при 9:5. Атаки на Николов и Карягин ни върнаха на корта – 7:9. За страдание Финландия възвърне задатъка си – 14:10. Резултатът стана и още по-голям – 17:11. Трябваше ни незабавно да създадем дълга серия, с цел да спечелим мача в три гейма. Само че това не можа да се случи. Гостите освен не дадоха заден, само че и увеличаваха задатъка си – 22:13. Започнахме да мислим за четвъртия гейм. За статистиката третият отиде във финландска изгода при резултат 25:14.

Четвъртият стартира с мощен български напън. Поведохме с 2:0 и увеличихме преднината си на 7:2. Вече трябваше единствено централизация и малко неточности. Финландия обаче беше рисков противник, а сериите й дълги. Така понижи задатъка ни на 8:5. Подкрепяни от прелестната аудитория, нашите нямаха желание да се дават. Два следващи аса направи капитанът Цветан Соколов – 11:5. В този миг съпротивителните сили на Финландия изглеждаха обезвредени. Настроението напълно беше в българския лагер. Но вероятно разпределяне можеше да стане най-големият ни зложелател. Не го допускахме и дръпнахме с 14:7. Феновете ликуваха, а нашите редяха точките – 16:8. Много мощни минути правеше Николай Колев. Треньорът Константинов си разреши лукса да даде отмора на Алекс Николов, защото играта ни вървеше прелестно и без него. В последна сметка се наложихме с 25:16.

Вече беше въпрос единствено на миг, в който да запишем първа победа на Европейското състезание. Водехме с 20:11 и нищо не можеше да ни спре.

В първия мач от групата за деня Хърватия трагично победи Украйна с 3:2 (17:25, 25:22, 20:25, 25:15, 15:13). Така хърватите взеха първите си две точки на шампионата. Украинците пък са с 2 загуби.

Утре България почива. През уикенда ни предстоят два мача – първо против Украйна, а след това против Хърватия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР