България като отговорен съсед и член на ЕС активира механизма

...
България като отговорен съсед и член на ЕС активира механизма
Коментари Харесай

Радев: България активира механизма за макропомощ на ЕС и РСМ ще получи 80 млн. евро

България като виновен комшия и член на Европейски Съюз задейства механизма за макрофинансова помощ на Европейски Съюз и президентът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че РСМ ще получи 80 млн. евро за доставка на ел. сила по този механизъм. Ние сме подготвени да я осигурим. Това съобщи президентът Румен Радев на въпрос на БГНЕС за това по какъв начин ще помогне България на Молдова поради тежката енергийна рецесия, в която се намира.

Обсъдихме с президента Санду и опциите да се задейства този механизъм и за Молдова и ние сме подготвени да сътрудничим, акцентира Радев. България е третият чист експортьор на ел. сила в Европа. Около 2000 мегавата всеки ден, посочи президентът.

България реализира забележителен триумф в диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Установихме мощни газови връзки със своите съседи и дялово присъединяване за терминали на полутечен газ. Последният търг за доставки на газ бе транспарантен и открит, смъкна дружно опциите за връзка, смъкна два път цената на газа, сподели Радев.

Сега можем да избираме снабдители от целия свят съгласно цена и сигурност на доставките. От друга страна имаме Трансбалканския газопровод, който осигуряваше газ през Молдова от север на юг. Сега посредством реверсивни благоприятни условия можем да доставяме газ от юг на север през Гърция, България, Румъния към Молдова. Имаме настрана и междусистемна газова връзка сред България и Румъния. Така че тук с подписването на това съглашение протягаме ръка към Молдова и нейния народ в мъчно състояние, акцентира Радев. Това е проявата на взаимност и общ метод към рецесията, с цел да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките. Това значи по-ниски цени, сигурност на доставките, уточни още президентът.

На въпрос на БГНЕС за поддръжката на Молдова за българските общности там, президентът Санду отговори, че тяхната поддръжка се показва в това, че се грижат за повишение на стандартите на образование в университета. Настояваме за битка с корупцията и внедряването на по-високи стандарти на живот и положителните практики на живот, което ще има отражение и на българската общественост в Молдова, сподели Мая Санду. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР