България изключи Турция от програмата си за шестмесечното председателство на

...
България изключи Турция от програмата си за шестмесечното председателство на
Коментари Харесай

България забрави Турция за европредседателството, пише "Хюриет"

България изключи Турция от програмата си за шестмесечното председателство на Съвета на Европейски Съюз - в нейните цели на Анкара не е отредено нито едно изречение. Когато става дума за Западните Балкани, се споделя, че те " имат потребност от ясна европейска вероятност ", че " упоритостта на Българското председателство е да реализира явен проект за деяние с съответни стъпки за всяка от страните ", тъй като " това е пътят към дълготраен мир, сигурност и разцвет в района ". За връзките с Турция през идната половин година се приказва като за продължение на работата посредством разговор и съдействие.

Това написа Гювен Йозалп от първа страница на турския вестник " Хюриет " под заглавие " Дали това се вписва във вашето добросъседство? "

Авторът показва още, че за 18 май 2018 година е планувана неофициална среща на върха на Западните Балкани, само че Турция не е поканена в София за този конгрес. Призивите на Анкара за сходна среща до момента оставаха без отговор, добавя той.

Преди това - през февруари 2018 година - се чака ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да показа стратегически документ за пътя на Сърбия и Черна гора към участие в съюза. В процеса на разширение, обаче, Западните Балкани и Турция от ден на ден се преглеждат като нещо настрана и се заприказва, че на Анкара би трябвало да се предложи по-скоро нещо като разновидността, който ще бъде контрактуван с британците след Брекзит, добавя Йзолп.

Авторът показва, че в връзките с Турция се отделя доста повече внимание на съглашението от 18 март 2016 година за прекъсване на мигрантите и на битката с тероризма, в сравнение с преговорния развой за участие.

Изданието цитира премиера Бойко Борисов да споделя, че би било двуличие да се приказва за пълноправно турско участие в Евросъюза, само че е най-добре да се седне и да се договаря за особено съглашение сред Европейски Съюз и Турция. В края на ноември при визитата на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни в София министър председателят същ оказа, че сега и дума не става за присъединение на Турция към Европейски Съюз, " само че молим за естествени връзки, с цел да се съблюдава съглашението за мигрантите и колкото и да ни коства, тези хора да стоят отвън границата на Европейски Съюз ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (8)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР