България Историци маркират знакови места за 9 септември, БСП: фашизъм

...
България Историци маркират знакови места за 9 септември, БСП: фашизъм
Коментари Харесай

Историци маркират знакови места за 9 септември, БСП: фашизъм

България Историци маркират знакови места за 9 септември, Българска социалистическа партия: фашизъм Тази година се навършват 75 година от началото на комунистическия режим в България 7 август 2019, 07:50  Историци маркират знакови места за 9 септември, Българска социалистическа партия: фашизъм Източник: ИК
дна концепция за противоречивия към момента 9 септември разбуни духовете през лятото. Инициативен комитет има концепция да маркира 9 „ места на паметта “ в центъра на София, свързани с комунистическия режим. На 9.9. 2019 година ще провеждат и „ Обиколка на паметта “ с присъединяване на младежи, родени след 10.11.1989 година

Софийската организация на Българска социалистическа партия реагира с остра позиция, като разгласи концепцията за „ опит да се възроди чудовището фашизъм “.

Най-противоречивата дата в новата история на България

От комитета „ Памет за на следващия ден “ желаят да слагат пречупени червени звезди на няколко знакови места, свързани с 9 септември 1944 година:
На мястото на някогашния пантеон на Георги Димитров – през днешния ден пл. Независимост На арестантски килии на Държавна сигурност – ул. „ Московска “ 5 Хотел „ Славянска сказка “, първият щаб на Народната милиция - ул. „ Славянска “ 3 Катедрален храм Света Неделя – пл. „ Света Неделя “ 20, където през 1925 година Военният комитет на Българска комунистическа партия провежда атентат Партиен дом (сега Народно заседание 2) – пл. „ Княз Александър I “ 1 Централен комитет на ДКМС – ул. „ Съборна “ 13 Държавен съвет (сега Президентство на Република България “ – бул. „ Дондуков “ 2 Отечествен фронт – бул. „ Витоша “ 18
В инициативни комитет са журналистът Калин Манолов, историците доцент Михаил Груев - ръководител на Държавна организация Архиви, проф. Евелина Келбечева, доцент Лъчезар Стоянов, юрист Марио Топчийски.

От "Памет за на следващия ден " изясняват, че тази година се навършват 75 години от болшевишкия прелом в България, докарал на власт Българска комунистическа партия и левите партии в България сигурно ще отбележат тържествено тази дата. Инициативата ни предлага различна позиция на противоречивата дата, фокусирана върху младежите, допълват те.

От БСП-София обаче видяха в проявата „ заплаха България да бъде инфектирана от "кафявата чума ".

„ На 1 септември – денят, в който човечеството ще означи 80-годишнината от началото на най-кървавата война в неговата история - Втората международна – неолибералите провеждат слагане на пречупени звезди на знакови места в София, свързани с антифашизма. Чудовищен е замисълът им да бъдат въвлечени в тази акция и млади девойки и момчета, родени след 1990 година.

Ние, социалистите от София, призоваваме кмета Йорданка Фандъкова, както и всички оторизирани органи в страната, да употребяват законовите си пълномощия и да се опълчват на това незаконно действие. Правителството на Република България и столичният градоначалник не би трябвало да позволяват страната ни да се подреди измежду страните, в които се основават условия за възраждането на фашизма “, декларират социалистите.

" Обратното на комунизма не е фашизмът . Обратното на комунизма е демокрацията ", дадоха отговор от „ Памет за на следващия ден “. Те припомниха, че през май 2000 година Народното събрание одобри Закон за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. В него ясно се споделя, че „ Българската комунистическа партия е виновна за ръководството на страната във времето от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, довело страната до национална злополука “. Според закона това ръководство „ е отнемало на жителите всяка опция за свободна изява на политическата воля; редовно е нарушавала главните човешки права и главните правила на демократичната и правова държава; служела си е с изтезания, безчовечен затворнически режим, лагери за насилствен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия, освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, отнемане от право на благосъстоятелност, възпрепятстване и възбрана за приемане на обучение и практикуване на професия; попречила е свободното придвижване в и отвън страната; лишавала е от поданство. Това правеха и комунистите, и фашистите, и нацистите по време на своите тоталитарни ръководства “, показват от Инициативния комитет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР