България иска да привлече китайски инвестиции най-вече в големи проекти.

...
България иска да привлече китайски инвестиции най-вече в големи проекти.
Коментари Харесай

Две китайски компании и банка се интересуват от проекта АЕЦ “Белене”

България желае да притегли китайски вложения най-много в огромни планове. На срещата в края на ноември в Будапеща на страните от самодейността 16+1 министър председателят Бойко Борисов загатна, че разчита в съдействие с Китай, с цел да бъдат построени автомагистралите “Хемус” и “Черно море” и жп линията Русе - Варна. В изявление за столичен ежедневник китайският дипломат Джан Хайджоу добави към тях концесията на летището в Пловдив, мост на Дунав и АЕЦ “Белене”. Акцентира и на инвестициии в туризма и земеделието.
Следващата среща на формата 16+1 ще бъде тази година в София. “24 часа” в поредност от изявления ще показа плановете, които биха били привлекателни за китайските вложители.
Едната от тях влага в румънската АЕЦ “Черна вода”
Две китайски компании и банка идваха в България, с цел да се срещнат с плана АЕЦ “Белене”. И трите са държавни.
Въпреки че източници от властта споделят, че интерес съм втората атомна централа демонстрират три компании, само китайците са декларирали обществено желанието си да влагат в нея.
Първо у нас пристигнаха - на 24 август 2016 година, представители на China General Nuclear Corporation (CGN). Те се срещнаха с енергийния министър Теменужка Петкова. Основно китайската компания се е насочила към Европа
На уеб страницата ѝ има известие от 14 октомври 2014 година, че CGN e станала вложител на блокове 3 и 4 на атомната електроцентрала “Черна вода” в Румъния.
Съобщение от 9 ноември 2015 година гласи, че CGN и Румънската национална компания за нуклеарна енергетика са подписали меморандум за съгласие за създаване, създаване, употреба и извеждане от употреба на блокове 3 и 4 на румънската АЕЦ.
Тази нуклеарна компания е стъпила и в Обединеното кралство. На 21 октомври 2015 година CGN и EDF са подписали капиталово съглашение за създаване на нуклеарната централа “Hinkley Point C”. Китайският консорциум, управителен от CGN, ще влага и ще строи плана, както и ще създаде нуклеарните планове на Sizewell C (SZC) и Bradwell B (BRB), оповестяват от корпорацията тогава.
Само три месеца по-късно, на 5 декември, при премиера Бойко Борисов пристигнаха представители на различен китайски нуклеарен колос - China National Nuclear Corporation (CNNC). По това време кабинетът “Борисов 2” е в оставка.
Корпорацията е правоприемник на китайското министерство на атомната енергетика. Тя е от водещите в бранша в интернационален проект, като създава мини, проектира, построява и оперира нуклеарни реактори и съхранява отработено нуклеарно гориво. В момента корпорацията оперира 16 реактора в Китай и построява още девет. Има 100 дъщерни компании, а чиновниците ѝ са над 100 хиляди И двете компании демонстрират интерес да влагат в АЕЦ “Белене”.
Представен им е планът, както и изискванията на българската страна - АЕЦ “Белене” да се осъществя на пазарна основа, да няма държавни гаранции, както и контракти за дълготрайно изкупуване на електрическата енергия.
Представителите на СNNC са удостоверили подготвеност за присъединяване в реализацията на плана при сходни условия, оповестиха тогава от държавната пресслужба. Те са известени и за арбитражното решение за “Белене” и че откакто НЕК изплати дължимото на “Атомстройекспорт”, ще придобие оборудването. На китайците е казано, че това ще разреши отделянето на активите на централата в планова компания и ще започва приватизация Съвпадение е, че на идващия ден, 6 декември, Министерството на енергетиката превежда на НЕК отпуснатия от държавното управление заем от 601 617 133 евро.
Странно е, че и двете конкуриращи се в Китай нуклеарни компании през 3 месеца идват в България за “Белене”. Странно, тъй като през януари 2014 година по предписание на китайското държавно управление фирмите CNNC, CGN, SNPTC и други подкрепящи компании образуват Алианс за нуклеарна индустрия в Китай, с цел да покажат естетика и да се отстрани нездравословната конкуренция на външни пазари. А през май 2016 година от CGN декларират, че няма да се конкурира с CNNC на едни и същи пазари в чужбина. Двете компании се надяват да изнасят взаимно създадения нуклеарен реактор Hualong One. Възможно е и двете визити да са взаимно изследване.
Да напомним, че и трета китайска нуклеарна компания - State Nuclear Power Technology Corp (SNPTC), идва в края на 2015 година у нас, само че с покана да влага в 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”
9 дни след визитата на втората китайска компания - CNNC, при премиера идват представители на Индустриалната комерсиална банка на Китай, която демонстрира интерес към финансирането на търговски план за създаване на АЕЦ “Белене”. В енергийните среди обаче има терзания, че в случай че китайски компании станат вложители в “Белене”, те ще желаят да я строят китайци. Другото безпокойство е, че ще желаят и неядреното съоръжение да е тяхно. Допускат, че по прилика с английската нуклеарна централа, китайските компании ще упорстват идната нуклеарна мощ също да е тяхно произвеждане.
Дали ще стане втората нуклеарна централа мажоритарно китайска още е рано да се каже, защото още не е ясна процедурата за привличане на вложител. А в това време излезе и разновидността с унгарската “Пакш 2”, при който “Росатом” отпуска капиталов заем, който да се изплаща след стартиране на мощностите. Този вид бе препоръчан от “Росатом” и на България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР