България има второто най-ниско съотношение на държавно-гарантиран дълг към размер

...
България има второто най-ниско съотношение на държавно-гарантиран дълг към размер
Коментари Харесай

Българските държавни компании са в топ 5 по най-ниски задължения в Евросъюза

България има второто най-ниско съответствие на държавно-гарантиран дълг към размер на стопанската система в Европейския съюз. Това демонстрират данните на европейската статистическа работа Евростат за 2021 г.

От Евростат показват, че държавните гаранции са най-често употребяваните принадлежности при обезпечаване на финансиране за разнообразни компании, като други разновидности включват залагането на активи.

Данните демонстрират, че под 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт на България е размерът на дадените държавни гаранции, като той също е на сходно равнища в Ирландия (1-во място по най-ниско равнище на съотношението държавно-гарантиран дълг към БВП), Чехия (3-о място) и Словакия (4- място).

През 2021 година най-високият общ % на държавни гаранции е регистриран в Германия (17,3 на 100 от БВП), Австрия (17,0 на сто), Финландия (17,0 на сто), Италия (16,0 на сто) и Франция (15,2 на сто).

Държавно-гарантираните заеми в огромната си част в България са дадени на компании под контрола на държавното управление и най-често те са в енергийния бранш.

Най-големият поръчител по този тип заеми е централното държавно управление, а в по-малка степен управата на обособени области/региони и общини.

Нивото на отговорностите на обществените предприятия, отвън държавното ръководство, през 2021 година варира в необятни граници в държавите-членки на Европейски Съюз. Значителни отговорности са регистрирани в Гърция (163,0 на 100 от БВП), пред Холандия (99,1 на сто), Германия (94,9 на сто), Люксембург (73,5 на сто) и Франция (70,2 на сто).

За разлика от тях в Словакия (3,6 на сто), следвана от Испания (5,6 на сто), Румъния (8,3 на сто), Хърватия (9,1 на сто), Литва (10,0 на сто) и България (11,6 на сто) са регистрирани най-ниските отговорности на обществените компани като % от Брутният вътрешен продукт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР