България има всички предпоставки да се превърне в една от

...
България има всички предпоставки да се превърне в една от
Коментари Харесай

Министър Николов: България може да се превърне в една от водещите държави за замяна на природния газ с водород 

„ България има всички предпоставки да се трансформира в една от водещите страни, които могат да заменят природния газ с водород като енергиен източник “. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов по време на Годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от в. „ Капитал “. Участниците във форума обсъждаха следствията за България от войната в Украйна в разнообразни браншове на стопанската система.

По думите на министър Николов, в България към този момент има компании, които софтуерно могат да заменят природния газ с водород, а и страната ни е богата на водни запаси. Това са фактори, които благоприятстват по-широкото нахлуване на новия тип гориво в средносрочен проект. Проблемът тук е по-скоро обвързван с превоза, а не с производството и потреблението му, посочи Николов.

Прогнозата на енергийния министър бе направена в подтекста на общоевропейските ограничения за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия, в резултат на войната в Украйна.

Министър Николов осветли пред участниците във форума главните моменти от проекта на страната ни за понижаване на енергийната ни взаимозависимост единствено от един източник. „ Като страна ние се намираме на място, на което има опция да използваме разнообразни различни трасета за доставки “, акцентира енергийният министър. По неговите думи, инфраструктурата ни разрешава сериозна съгласуваност с всички прилежащи страни, в това число и за доставка на полутечен природен газ. Така България има опция да получава това гориво от разнообразни дестинации, в това число Гърция и Турция. Транспортните разноски при доставка на полутечен природен газ са високи и това затруднява обосноваването на съответни стопански решения в тази посока. За евентуално понижаване на тези разноски се водят диалози с Румъния и Гърция за възможни общи доставки. „ Част от срещите, които организирах в Съединени американски щати, също бяха свързани с вероятността за закупуване на полутечен природен газ “, напомни енергийният министър.

Той заяви, че все още няма никакви нарушавания по дълготрайния ни контракт с „ Газпром износ “ за доставка на природен газ, който е в действие до края на годината. В допълнение, България прави опити да употребява в цялост контракта с Азербайджан, макар подписания анекс за отвод от огромно количество от него. Пълното количество от 1 милиарда куб. м. природен газ обезпечава към 30% от вътрешната консумация в страната.

След дългогодишно закъснение, държавното управление поставя изключителни старания за довеждане докрай на междусистемната връзка Гърция – България, подчертава министър Николов. Той изрази увереността си, че тази инфраструктура ще бъде употребена интензивно през идващия отоплителен сезон.

Пред участниците във форума енергийният министър акцентира, че продължава обследването на всички вероятни механизми за усъвършенстване на разноските за газ на страната и увеличение на енергийната самостоятелност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР