България има в момента най-бързо намаляващото население в света, пише

...
България има в момента най-бързо намаляващото население в света, пише
Коментари Харесай

BBC С РАЗБИВАЩ РЕПОРТАЖ ЗА БЪЛГАРИЯ! ПОЗДРАВ ЗА БОРИСОВ: Това е една унищожена нация! 2 млн. са избягали от демокрацията...

България има сега най-бързо намаляващото население в света, написа Военновъздушни сили. Страната към този момент е изгубила една пета от хората си от 1990 година насам. Но какво значи това за тези, които остават? Британската медия ще излъчи през днешния ден репортажа, озаглавен "България на ръба на скалата ", в който фокус е обезлюдяването на българските села.

Журналистката Рут Алекзандър е посетила доста села в България, които от десетилетия се обезлюдяват. Тя напомня, че през 1989 година популацията на България е било съвсем 9 милиона, през днешния ден е малко над 7 милиона, а прогнозата за 2050 година е 5,5 милиона. Дълбоко в българската провинция, в западната област Перник, срещнах Стоян Евтимов, написа Рут Алекзандър.

Той носи обичайната вълнена риза, само че не това го прави толкоз необикновен. А по-скоро обстоятелството, че е на трийсет и нещо, а още живее на село. "Всичките ми другари, с които израснах, напуснаха доста от дълго време ", споделя той.

Като доста други млади българи, те се преместили в градове или столицата в търсене на работа. Стоян смята, че самият той е късметлия да има работа в планинското село Пещера. Той управлява локална фолклорна група и провежда годишни музикални фестивали. Въпреки това, той намира живота си там незадоволително пълностоен.

"Невъзможно е да намеря някоя, за която да се оженя, тук на село, нито в близките села. Просто тъй като няма младежи. Единственият ми късмет за това е да открия някоя в града ", споделя той. "Ще бъде доста мъчно и тъжно за мен да напусна селото, само че все в миналото ще би трябвало да го направя. " Българските села губят хора от десетилетия.

Когато комунистите пристигнали на власт след Втората международна война, те въвели груповото земеделство и доста някогашни фермери почнали работа във фабриките и заводите. След краха на комунизма през 1989 година, ТКЗС-тата били разрушени, което нараснало миграцията от селата към градовете.

А доста хора не спирали дотук, а траяли в търсене на работа в чужбина. През 1989 година съвсем 9 милиона души живеели в България. Сега са малко над 7. До 2050 година се чака цифрата към този момент да е 5,5 милиона. До края на века се планува да е половината на настоящето население, написа Военновъздушни сили.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР