„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски

...
„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски
Коментари Харесай

Николов: България има възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове

„ България има техническа опция да заплаща в рубли за съветски газ, само че това крие рискове”, съобщи пред Нова телевизия министърът на енергетиката Александър Николов.

На въпрос дали двамата със Слави Трифонов са коментирали дали Има Такъв Народ ще напусне обединението, Николов съобщи следното:

„ Не сме говорили. Ангажиментът, който съм поел, е да си правя работата оптимално добре. От там нататък политическите решения се разискват на друго ниво”.

Той съобщи, че, в случай че е належащо може да подаде оставка във всеки един миг.

Той разяснява и тематиката за газоподаването в България. По думите му, българското енергийно сдружение и сега съблюдава всички клаузи по контракта си с „ Газпром”, а съветското едностранно е прекратило връзките. Руски газ през България продължава да тече, само че единствено пренос.

„ Имаме техническа опция да плащаме в рубли, само че в случай че всички други елементи са по естествен метод и „ Булгаргаз” не се подлага на риск. „ Булгаргаз”има обвързване - чисто комерсиално, да декларира съответните количества от контракта. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно сдружение под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна независимост да взимат решения. След инспекция е открито, че от българска страна се съблюдават всички условия по контракта с „ Булгаргаз”. Това се прави с една цел - България да резервира позицията си на предан и дълготраен сътрудник ", разясни енергийният министър.

В спирането на доставките на съветски газ за другите страни, енергийният министър вижда една аналогия – договорите на всички страни изтичат в края на годината.

В жизненоважни планове се трансформират интерконектора с Гърция и терминала за полутечен газ в Александруполис. През юни се чакат и двата кораба с полутечен газ от Съединените щати. Детайлите от коя и посредством коя компания го купуваме към този момент не стават ясни.

2/3 от доставките на синьо гориво у нас отиват за топлофикациите. От 1 юли се чака съществено повишаване на парното и топлата вода. Точните плановете обаче не са оповестени, само че Николов допусна, че скокът ще е над 20%.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР