България има потенциал да добива шистов газ и да бъде

...
България има потенциал да добива шистов газ и да бъде
Коментари Харесай

Шистовият газ пак на дневен ред

България има капацитет да добива шистов газ и да бъде освен самостоятелна по отношение на доставките на природен газ, само че и да стане експортьор. Темата бе повдигната по време на извършения в Пловдив семинар „ Икономическите провокации и благоприятни условия пред България в Европейски Съюз “, проведен от представителството на Европейската комисия у нас. Проблемът е, че през 2012 година в България бе натрапен неопределен мораториум върху производството на шистов газ. Крайната мярка се приложи поради острата реакция на еколози и природозащитници, подстрекавани от някои партийни функционери. Те бяха изрично срещу да се добива шистов газ в страната с претекст, че технологията, която би се приложила, ще унищожи житницата на България и подземните водни запаси, защото  залежите се намират главно в Североизтока и акваторията на Черно море. Другият проблем е, че текстът е написан по този начин, че блокира и изследването за стандартен газ и нефт за цялата сухоземна територия на страната.

Преди налагането на мораториума няколко самостоятелни компании бяха стартирали геопроучвателни действия. “Парк Плейс ”, която сондираше край каварненското село Вранино, “Дайрект Петролеум ” - край село Девенци, Плевенско, “Русгеоком ” - в село Рогозина в Добруджа. Заради възбраната на Народното събрание те преустановиха активност, а резултатите от проучванията им са непълни. Въпреки това излиза наяве, че в България има големи залежи на шистов газ. В отчет на проф. доктор Спартак Керемедчиев от Българска академия на науките от 2013 година, е посочено, че американската компания „ Дайрект Петролеум “ е оповестила откриването на 6.6 милиарда куб. м край Девенци, Плевенско, и 300 милиарда куб. м край Етрополе. Петролният колос “Шеврон ” бе открил, че ресурсите от шистов газ в Нови пазар са сред 300 милиарда и 1 трилион куб. м.

На фона на енергийната рецесия в Европейски Съюз и несигурните доставки на природен газ политиците ни би трябвало да помислят за опциите за рандеман на шистов газ в България, считат енергийни специалисти. Освен това стартирането в употреба на терминала за полутечен природен газ в Александруполис до края на първата половина на 2023 година не е несъмнено. Първоначалният пусков период бе края на 2022 година, само че процесът се забави поради обстановката на интернационалния газов пазар и несигурните доставки от Русия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР