България има нужда от рестартиране на парламентарната република, заяви пред

...
България има нужда от рестартиране на парламентарната република, заяви пред
Коментари Харесай

Без ВНС главният пркурор остава: Конституцията

" България има потребност от рестартиране на парламентарната република ”, съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от ПП/ДБ Антоанета Цонева, която прикани за конституционни промени. Тя още веднъж настоя за премахването на " този самобитен президентски режим с цикъл от служебни държавни управления ”. И двете оферти, които Демократична България публично твърди, че са залегнали в плана й за промени на Конституцията, няма по какъв начин да станат. Не и при нормално Народно събрание като настоящето.

 Ивайло Мирчев също приказва за пренаписване на главния закон и премахването на фигурата на основния прокурор. " Нашата цел е да създадем такива промени в Конституцията, че в никакъв случай да не се появи нов Гешев ", разгласи той пред БНР.

Припомняме, че от Доброто интензивно стартират диалозите за сходни ремонти, които обаче няма по какъв начин да се създадат в границите на 49-ото Народно събрание, защото главният закон изисква да има Велико национално заседание (ВНС) за тях.

Въпреки това множеството адвокати от ПП/ДБ не престават да приказват за анулиране фигурата на основния прокурор, което може да издава популизъм или търсене на ПР от тяхна страна. Обикновеното Народно събрание може да променя и добавя разпореждания на Конституцията като се изключи тези, предоставени в пълномощията на Велико народно събрание.

Новият министър на правораздаването Атанас Славов от Да, България е и конституционалист и също няма по какъв начин да не е осведомен с това условие в главния закон. На този декор самият Гешев неведнъж употребява аргумента за противоконституционност в своя изгода.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР