България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, които

...
България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, които
Коментари Харесай

ПП-ДБ обявиха при какви обстоятелства кабинетът Денков-Габриел ще подаде оставка

България има потребност от постоянно държавно управление и работещ парламент, които да преведат страната през множеството рецесии и да обезпечат непоклатимост, постоянен бюджет и да потвърдят европейския ни път. ПП-ДБ поехме тази сложна задача, осъзнавайки цялата отговорност и всички опасности, като няма да позволим замяна на цели на българското общество за повече правдивост, икономическо развиване, правосъдна и конституционна промяна, влизане в Шенген и еврозона. Това се споделя в взаимна декларация от " " и " ", изпратена до медиите.

Публикуваме целия текст от декларацията без редакторска интервенция:

През миналата седмица ГЕРБ-СДС демонстрираха очевидно неспазване на поетите от тях задължения и непосредствено нарушиха взаимната декларация, направена от МГ и НД при гласуването на държавното управление, а точно: - нарушаване на т. 6 от декларацията: бяха задействани процедурите за избор на регулатори - Сметна палата, НЗОК и Българска народна банка, без предизвестие и в нарушаване на условието за работещ механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните и контролни органи, избирани от парламента;
- нарушавания на т. 4 от декларацията, изискваща в съгласие осъществяване на взаимната законодателната и управническа стратегии, и по-точно:
- отхвърлиха законопроекта за КПКОНПИ на ПП-ДБ без причини, и гласоподаваха своя версия на законопроекта с болшинство, формирано от Движение за права и свободи и Възраждане.
- блокираха чуване на правосъдния министър в правна комисия по отношение на избора на Сарафов за и.д. основен прокурор, още веднъж с болшинството, обезпечено от Движение за права и свободи и Възраждане;
- в комисия гласоподаваха срещу измененията в Закон за обществените поръчки за повече бистрота на процедурите за публични поръчки, изискване по ПВУ.

Всички тези нарушавания бяха осъществени единствено за една седмица във взаимоотношение и координация не с ПП-ДБ, а с партиите Движение за права и свободи и Възраждане. С това държание ГЕРБ-СДС демонстрираха ясно желание да употребяват това различно болшинство за избор на ръководители, които през идващите 5 до 7 години да попълнят състава на основни регулатори за страната. На последващо място, демонстрираното взаимоотношение и образуването на болшинства с ефективно присъединяване на Възраждане слага под риск проевропейския път на България.

Нарушаването на главните правила, при които бе образувано постоянното държавно управление, подменя задачите и характера на кабинета " Денков-Габриел ". ПП-ДБ няма да позволим постоянното държавно управление да бъде употребявано като заслон за скрити болшинства и взаимоотношения в Народното събрание с присъединяване на парламентарни групи, които не припознават декларираните от нас правила на ръководство и посока за развиване на страната. Ние държим на своята отговорност България да има постоянно ръководство, само че не на цената на замяна на неговия новаторски темперамент и европейското бъдеще на България.

Ето за какво ПГ на ПП-ДБ настояваме да получим ясно удостоверение на поетите единствено преди две седмици задължения от ГЕРБ-СДС, както и спомагателни гаранции за тяхното осъществяване.

Тези задължения и гаранции включват:
1. Създаване на ръб от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили и ПП-ДБ, в границите на механизма за авансово координиране по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в сходство с този механизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и Българска народна банка.
2. Спазване на уговорката за към този момент утвърдената обща законодателна стратегия посредством въвеждане на механизъм, който да подсигурява устойчиво болшинство, образувано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна стратегия. Този механизъм да включва ежеседмична среща на управленията на парламентарните групи за координиране на дневния ред на Народното събрание.
3. Ангажимент на ГЕРБ-СДС да съблюдават пътна карта с съответни периоди за реализирането на правосъдната и конституционна промяна, в това число явен ангажимент във връзка с законопроект за смяна на конституцията, както и за предприемане на ограничения и гаранции, които да обезпечат, че актуалният състав на Висш съдебен съвет няма да избере идващия основен прокурор.
4. Приемане на законодателни промени по отношение на метода на действие на българските служби за сигурност и освобождението им от непознато въздействие като ръководителите на службите и основният секретар на Министерство на вътрешните работи се оферират от Министерския съвет и се избират от парламента;
5. Приемане на антикорупционните текстове по отношение на новата комисия за противопоставяне на корупцията на второ четене единствено след реализиране на политическо единодушие за състава на органа, обсега на разследваните лица и закононарушенията, които попадат в компетентността на комисията. 6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, тъй че да се върне машинният избор, както и да промени състава на ЦИК за посланичество на всички парламентарно показани партии - за да се подсигурява честността на вота на българските жители на идните локални избори през 2023 година, както бе сложено в изказването на акад. Денков;
7. Създаване на гаранции за осъществяване на управническата стратегия по отношение на приема на България в Еврозоната посредством разработване на обща политическа позиция по отношение на законосъобразността на самодейността за референдум на Възраждане;

Подчертаваме, че всяко несъблюдение на горепосочените задължения и гаранции, произлизащи от взаимната декларация на акад. Денков и Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова, съставлява тежко нарушаване и замяна на реформаторския темперамент на държавното управление и обезсмислят работата на кабинета " Денков-Габриел ".

Каним представителите на ГЕРБ-СДС в утрешния ден на диалози за уточняване на гореописаните механизми и гаранции, тъй като България има потребност от това към този момент работещо реформаторско държавно управление да продължи, и страната да не влезе още веднъж в политическа рецесия. Правителството би трябвало да може да разчита на поддръжката на ясно болшинство в Народното събрание, чиито задължения да са разказани в Механизъм за гарантиране на реформаторската стратегия, подписан от акад., Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова и ръководителите на двете парламентарни групи.

Едновременно с това, подсигуряваме, че неспазване на горепосочените задължения нашият апел за оставката на този кабинет няма да закъснее
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР