България има невероятния шанс да привлече китайски инвестиции не само

...
България има невероятния шанс да привлече китайски инвестиции не само
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Имаме шанс да привлечем китайски инвестиции не само у нас, но и в региона

България има невероятния късмет да притегли китайски вложения освен в страната, само че и в района. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV някогашният заместител - външен министър Милен Керемедчиев.

Поводът за диалога е срещата „ 16+1”, за която у нас идва голяма делегация от 700 китайски предприемачи. Те съпровождат ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян за срещата, в която вземат участие и водачите на страните от Централна и Източна Европа.

„ След 2013 година, когато стартира доктрината „ Един пояс, един път”, Китай измести внезапно фокуса и се концентрира върху Централна и Източна Европа”, изясни Керемедчиев.

По думите до момента китайските вложения са били съсредоточени само в западноевропейските страни.

С изместения фокус Китай желае през гръцките пристанища да насити инфраструктурата на Югоизточна Европа и по този метод китайските артикули да пробият на европейския пазар, съобщи някогашният заместител - министър.

Според него срещата „ 16+1” е толкоз значима за България, колкото е било и европредседателството ни през последните 6 месеца.

Ако се изиграят нашите картите вярно, имаме опция да вкараме инфраструктурни планове, които са трансгранични, и по този метод ще наситим с действителни планове нашето предпочитание да развием Балканите и да ги подпомогнем, съобщи Милен Керемедчиев.

По вложения от Китай България е на опашката и с най-нисък растеж, акцентира той. Даже Сърбия и Гърция имат повече вложения. Лидер е Унгария с над 2 милиарда евро за последните 18 година В България за този интервал са влезнали към 300 млн. евро, уточни Керемедчиев.

Той беше безапелационен, че би трябвало да се води държавна политика за привличането на вложения в страната ни и в района.

„ Трябва да хванем последния трен. Китай желае да види държавна ангажираност във всички планове, за които се преговаря”, означи Милен Керемедчиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР