България има най-ниската продължителност на живота в ЕС, сочи доклад

...
България има най-ниската продължителност на живота в ЕС, сочи доклад
Коментари Харесай

Българите живеят най-малко сред европейците

България има най-ниската дълготрайност на живота в Европейски Съюз, сочи отчет на Еврокомисията " Състояние на опазването на здравето в Европейски Съюз за 2019 година ", който изследва системата в 30 страни плюс Норвегия и Исландия. Продължителността на живота у нас през последните 2 години малко се е нараснала, само че това става по-бавно от Румъния, Естония и Литва, изясни Ани Шпрангер, теоретичен помощник от Техническия университет в Берлин и специалист в Европейската обсерватория за здравни системи и политики. Основните аргументи за висока смъртност са болесттите на сърдечносъдовата система и раковите болести. Инсултът е причина за 1/5 от случаите на гибел в България, което е 3 пъти повече от междинното за Европейски Съюз. У нас е висок делът на умряли от рак на белите дробове, дебелото черво и гърдата и като причина се показва високият % на пушещи. Възрастните у нас не ядат всеки ден по един плод, а 1 от 5 деца е със затлъстяване.

Обществените пари за опазване на здравето у нас са единствено 52%, което е най-ниско в Европейски Съюз. 43% от тези пари отиват най-много във фармацевтичните компании, повече от междинното за Европейски Съюз. За болнично лекуване отиват 34%, което слага България на второ място в Европейски Съюз. У нас е максимален процентът на доплащане от пациентите.

В България има повече болнични кревати от страните в Европейски Съюз, в държавните лечебни заведения леглата понижават, само че в частните се усилват 6 пъти. Средният болничен престой е 5 дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР