България има желанието да има общ енергиен пазар със Северна

...
България има желанието да има общ енергиен пазар със Северна
Коментари Харесай

България иска да прави общ газова пазар със С.Македония

България има желанието да има общ енергиен пазар със Северна Македония. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов преди старта на съвещанието на междуведомствената работна група за съдействие в областите инфраструктура, превоз и съгласуваност, която се организира в София. Той означи, че съществена цел на срещата е по какъв начин по-лесно и по-ефективно да си споделят пазарите на двете страни между тях, освен на равнище инфраструктура, а общи пазари - освен електрическа енергия и транспорт на природен газ, а също по този начин и търговия на газ, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите на Николов има много благоприятни условия за прогрес в малко време, само че има и много тематики, които за момента са сложни, изключително с оглед волатилността на цените в енергетиката. Той добави, че това ще би трябвало допълнително елементи да бъде разисквано с министъра на стопанската система на Северна Македония. По думите на българския енергиен министър интеграцията на пазари, които са на отворен принцип, ще бъде много показателна за това по какъв начин РСМ може да означи бърз прогрес и в идните й договаряния за влизане в Европейски Съюз. София и Скопие ще работят за намаляването на цените на роуминга от двете страни на границата, стана ясно от думите на транспортния министър Николай Събев, който също взе участие в съвещанието. Имаме проект, стъпвайки върху меморандума от 2017 година сред държавните управления на България и Северна Македония, жителите на двете страни да употребяват по-добри цени за роуминг, с което ще осъществим фантазията да паднат икономическите граници, изясни той. Събев означи напредъкът в връзките сред двете страни в региона на превоза, давайки за образец идното след часове разкриване на авиолиния София-Скопие. Първият полет ще се реализира на следващия ден и в самолета ще бъдат вложители от курортните комплекси на България и представители на туроператорите, с цел да обсъдят с македонските си сътрудници опциите за пътешестване и икономическия смисъл от новооткритата въздушна линия.
" Заедно следваме пътя да реализираме цялостна либерализация на автотранспортните разрешителни и доставки сред македонските превозвачи и българските. Ще работим на един общ пазар дружно и това е доста радостна вест ", сподели още българският министър на превоза.
Той разгласи, че с сътрудниците си транспортни министри на Албания и на Северна Македония приготвят план на писмо, с което ще изискат от Европейската комисията част от Коридор №8 да бъде присъединена към европейския план " Западни Балкани ", с което финансирането на железница и магистрален автомобиен път да бъде обезпечена от Европейската общественост.
На днешното съвещание междуведомствената комисия ще разиска и новата стратегия за трансгранично съдействие, по която са планувани над 31 млн. евро. Това означи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Гараджов. Той посочи, че сумата е два пъти по-голяма по отношение на предходния програмен интервал. Смятам, че сме длъжни да реализираме най-малко два пъти по-високи резултати, означи Караджов.
България и Северна Македония обмислят провеждането на обща среща сред представители на общините, намиращи се от двете страни на българо-македонската граница. Възможността за провеждането на такава среща е разисквана сред Гроздан Караджов и министърът на локалното самоуправление на Северна Македония Горан Милевски, като първичната концепция е тя да се организира някъде в Благоевградския район.
" Предварително ще се допитаме до българските и северномакедонските общини за дневния ред на тази среща, както и за въпросите, по които те могат да обменят опит между тях. Да се срещнат и да се почувстват като съседи в един и същи район. Смятаме в идващия месец-месец и половина да осъществяваме тази концепция ", означи Караджов. В съвещанието на междуведомствената работна група вземат участие министрите на локалното самоуправление Горан Милевски и на превоза Благой Бочварски. Милевски напомни, че се работи и за бъдещото отваряне на граничен пункт " Клепало ", което ще бъде от употребява за по-добрата транспортна съгласуваност сред двете страни.
Министър Благой Бочварски добави, че днешната работна група е работна група за бъдещето, тъй като разисква плановете, които ще дадат опция за развиване на двете страни и на целия район. " Всичко, което вършим, го вършим за жителите на двете страни и за бъдещето на района. Заедно можем да създадем условия за по-силна стопанска система, по-безопасни пътища, за по-модерна инфраструктура и решение на енергийните въпроси и проблеми, които през днешния ден са основна тематика на всякъде в Европа ", уточни той.
Имаме всички предпоставки да покажем, че работната група е моторът, който ще употребява политическия подтик и ще задвижи двустранните ни връзки в вярната посока и на още по-висока скорост, означи Караджов, чието министерство е и хазаин на днешната среща. Той посочи, че на 25 януари е било сложено началото на нов стадий в връзките сред двете страни. Дългоочакваното развиване на взаимните ни цели става допустимо посредством работата на четири тематични групи, една от които е нашата, сподели министърът. Натоварени сме с огромни упования да реализираме на практика резултати и това не е инцидентно - от една страна, тъй като за първи път имаме явен политически консенсус за доста по-интензивен разговор, а от друга - икономическите загуби от неосъществените инфраструктурни планове към този момент основават проблеми и от двете стани на границата, добави министърът. Той уточни, че пред комисията стои опцията да бъде потребна за хората, като улесни пътуванията, като се свържат бизнесите и се отговори съответно пред провокациите на енергийните системи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР