България има интерес към опита от политиките за устойчиво демографско

...
България има интерес към опита от политиките за устойчиво демографско
Коментари Харесай

Радев: България има интерес към политиките за устойчиво демографско развитие, които провежда Унгария

България има интерес към опита от политиките за стабилно демографско развиване, които организира Унгария. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с президента на Унгария Каталин Новак. Държавните глави разговаряха в Рига, в границите на срещата на върха на самодейността „ Три морета “ в Латвия, която е хазаин на интернационалния конгрес тази година, заяви Прессекретариатът на президента.

Без превъзмогване на демографската рецесия е невероятно да бъде реализирано и действително обществено и икономическо развиване с взор към бъдещето, уточни Румен Радев. На срещата бяха разисквани разнообразни аспекти от политиките на Унгария, ориентирани в поддръжка на фамилиите, които са разграничени от оказването на обществена поддръжка на хората в неравностойно обществено състояние. Споделен беше унгарският опит в оказването на поддръжка за младите фамилии да се снабдят със лично жилище, за даването на данъчни облекчения, които предизвикват раждаемостта, както и за опрощаване на студентските заеми при избрани условия. Отбелязана беше и ролята на образованието като основен фактор за социална интеграция, поощряване на виновното родителство и приемане на обществена поддръжка.

Българският държавен глава изрази признателността си към президента Новак за отличното отношение на унгарската страна към представителите на българското национално малцинство, което е чудесно интегрирано в публичния, стопански и културен живот в страната. По публични данни към 6000 българи живеят в Унгария.

България и Австрия имат интензивно икономическо и капиталово съдействие, споделят общи позиции по доста тематики от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство. Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен, които организираха през днешния ден среща в границите на срещата на върха на самодейността „ Три морета “ в Рига.

На срещата бяха разисквани опциите за превозване на зърнени храни от Украйна по река Дунав, заради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев уточни по време на диалозите, че предлагането на Френското председателство за европейската интеграция на РСМ e стъпка в вярната посока, само че от извънредно значение е двустранният протокол, който България и РСМ ще подпишат като неразделна част от преговорната рамка, да дава ясни периоди и гаранции за решаването на всички отворени въпроси. Предстои да бъде изработен и експертен разбор на наличието на двустранния протокол.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР