България и Япония започват съвместни изследователски проекти в областта на

...
България и Япония започват съвместни изследователски проекти в областта на
Коментари Харесай

България и Япония започват съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект

България и Япония стартират взаимни проучвателен планове в региона на изкуствения разсъдък. Това става по силата на подписан меморандум за партньорство сред института към Софийския университет INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската страна RIKEN. Подписването се случи в София при специфична аудиенция на един от най-изтъкнатите учени в тази сфера и шеф на научната организация - проф. Масахи Сугияма от Токийския университет, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Постигнатото съглашение е следващо самопризнание към българския институт INSAIT и резултатите, които реализира в региона на изкуствения разсъдък. Това усилва интереса към него и даже водещите научни институции в света, какъвто е RIKEN, имат интерес от партньорство и работа по взаимни планове.

Това е и първо съглашение сред България и Япония в областта на изкуствения разсъдък. То планува както взаимна работа по съответни планове, по този начин и общи проучвателен, и докторантски стратегии. Меморандумът ще обхване съществени области на изкуствения разсъдък, като роботика, машинно образование, компютърно зрение и други.

Двете научни институции проведоха и взаимен уъркшоп в INSAIT в София, в който вземат участие млади учени и откриватели от България и Япония в областта на изкуствения разсъдък.

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) - INSAIT, беше публично открит на 11 април 2022 година в София. INSAIT е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на международно равнище, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като особено звено към Софийския университет " Св. Климент Охридски " и е основан в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-хубавите софтуерни университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и проучвателен лаборатории, управляват и поучават института. Основният фокус на INSAIT е върху научните достижения: проучвания на международно равнище, привличане на интернационалните учени с изключителни достижения, образование на слeдващото потомство студенти и софтуерни водачи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР