България и Виетнам ще работят за възстановяване на активното двустранно

...
България и Виетнам ще работят за възстановяване на активното двустранно
Коментари Харесай

Радев: България и Виетнам ще си сътрудничат в областта на икономиката и образованието

България и Виетнам ще работят за възобновяване на дейното двустранно съдействие в стопанската система и образованието. За това се договориха президентът Румен Радев и първият заместител министър-председател на Социалистическа република Виетнам Чъонг Хоа Бин, който е на работно посещаване в България. Двамата се срещнаха през днешния ден на „ Дондуков “ 2 и подчертаха отличния двустранен разговор, взаимното доверие и другарството, което свързва България и Виетнам, оповестиха от прессекретариата на президента.

През 2020 година ще бъде маркирана 70-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни и президентът Румен Радев насочи покана към своя виетнамски сътрудник президента Нгуен Фу Чонг да посети България дружно с бизнес делегация, която да се запознае на място с опциите за вложения у нас. И Румен Радев, и Чъонг Хоа Бин означиха, че годишен стокообмен от 100 млн. $ не подхожда на капацитета на България и Виетнам.

През ноември т.г. ще се организира идващото съвещание на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие, която се чака да сложи акцент върху икономическото и капиталовото партньорство в българо-виетнамските връзки. Като изключително перспективни сфери двамата откроиха, развиването на осведомителните и информационните технологии, биотехнологиите, енергетиката, екологията, селското стопанство, медицината и фармацията, в това число и посредством основаването на смесени предприятия. „ Високият стопански растеж на Виетнам през последните години заслужава самопризнание и провокира интерес и от страна на български компании “, акцентира Румен Радев. Със своите богати културни и естествени забележителности и България, и Виетнам имат опция да се утвърждават като туристически центрове.

Държавният глава прикани за възобновяване и на традициите в двустранния продан в региона на образованието. В близкото минало 30 000 виетнамски жители са получили висшето си обучение или професионална подготовка в България, като през днешния ден доста от тях заемат високопоставени позиции във Виетнам и са действителен фактор за задълбочаване на връзките сред двете страни. Чъонг Хоа Бин изрази интереса на Виетнам за обучаване у нас на студенти в перспективни сфери като високите технологии, медицината и други.

Двамата означиха положителното съдействие сред България и Виетнам в границите на интернационалните организации. През идната година Виетнам ще ръководи АСЕАН и ще работи за разширение на партньорството на България с тази общественост.

По време на срещата беше разисквана и обстановката в района на Южнокитайско море, като българският президент изрази позицията на страната ни, че всички противоречиви териториални въпроси следва да се вземат решение чрез разговор, мирни средства и съблюдаване на интернационалното право.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР