България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от

...
България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от
Коментари Харесай

София и Скопие подготвят съвместно честване на 150-годишнината на Гоце Делчев 

България и Северна Македония приготвят взаимно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари. Това разгласи министър председателят Кирил Петков по време на чуването си пред Народното събрание в петък във връзка на държавните управления на двете страни през последните две седмици.

Министър-председателят заяви за честването в отговор на въпрос от някогашната външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева, която го посъветва "добронамерено " да "намали " ентусиазма си.

България не е съгласна с една от препоръчаните от Скопие дати за взаимно честване на паметта на Гоце Делчев – 7 октомври. На тази дата през 1946 година останките му са предадени от комунистическия режим в София на Скопие, тогава част от Югославия.

Гоце Делчев е измежду водачите на Вътрешната македоноодринска революционна организация (наричана в югозападната ни съседка Македонска революционна организация). интерпретират друго характера и задачите на органицзацията и нейните членове.

Петков регистрира като позитивен факт пред Народното събрание и взаимното съвещание сред двете държавни управления и акцентира, че на него е реализиран забележителен прогрес в разговора в разнообразни области като земеделието, дребните и междинни предприятия и развиването на Коридор №8.

Той означи, че фокус е бил подложен и върху правата на хората с българско съзнание в Северна Македония, като е декларирано политическо желание те да бъдат вписани в конституцията на страната, само че без да бъдат поети задължения за периоди.

Министър-председателят увери депутатите, че българската страна няма желание да сменя членове на Съвместната комисия по историческите и просветителните въпроси, а тя следва да организира нови съвещания. Темата беше коментирана в понеделник от северномакедонския вънешн министър Буяр Османи, който загатна, че София може да намерения за възобновяване на нейните представители в комисията.

Захариева пък му отговори, че и предходни български държавни управления са подписвали меморандуми сред двете страни, само че от тях нищо съответно не е последвало.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР