България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в общите

...
България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в общите
Коментари Харесай

Главчев пред посланика на САЩ Кенет Мертен: Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй е основен приоритет

България и Съединените американски щати имат ползотворно съдействие в общите планове от съвместен интерес, които ще допринесат за реализиране на енергийната сигурност. Около това се сплотиха министър-председателят Димитър Главчев и посланикът на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен на среща в Министерския съвет, заяви държавната осведомителна работа.

" Подчертано бе взаимното удовлетворение от постигнатите резултати в бранш енергетика, изключително в газовата диверсификация. Изтъкнато бе, че подхванатите от България стъпки в тази посока са впечатляващи. Сътрудничеството сред двете страни способства за увеличение на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставки освен в нашата страна, само че и в района ", се показва в информацията за срещата. 

Премиерът Главчев изрази убеденост, че партньорството със Съединени американски щати в нуклеарната енергетика също ще продължи. По време на диалога бе посочено, че планът за създаване на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй " е измежду главните цели в работата на сегашното държавно управление. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и района, по този начин и за реализиране на задачите за декарбонизация. 

Сред разискваните тематики по време на срещата бе и напредъкът на плана за уголемение на подземното газово вместилище „ Чирен “. Подчертано бе, че удвояването на потенциала за предпазване на природен газ е от стратегическо значение за енергийната сигурност, диверсификацията и развиването на газовия пазар в района.

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на енергетиката Владимир Малинов също организираха среща с посланика на Съединените американски щати Кенет Мертен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР