България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и

...
България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и
Коментари Харесай

Петкова увери руснаците, че иска да завърши Турски поток навреме

България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно подсилване и развиване на взаимоизгодните връзки в региона на енергетиката при прецизно съблюдаване на енергийното законодателство. Страните установяваха продължаването на реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 година Пътна карта за уголемение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Министър Петкова бе безапелационна, че българската страна поставя всички нужни старания за реализация на плана в заложените периоди, заяви Министерството на енергетиката във връзка провелото се във Варна XVII-то съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.

Въпросното уголемение на газопреносната инфраструктура е по-известно като разклонението на газопровода "Турски поток " през страната ни. В понеделник Въpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) пpeĸpaти дeлoтo cpeщy peшeниeтo нa Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (КЗК) зa избор на реализатор. Спорът завърши без разглеждане всъщност, като недоволният от акта на антимонополния орган консорциум „ Гaзoвo развиване и paзшиpeниe в Бългapия “ е декларирал документално до съда, че не поддържа жалбата си.

В последна сметка за строител е определен саудитският консорциум "Аркад ". Консорциумът е предложил на "Булгартрансгаз " две варианти за построяването на газовата инфраструктура - за 250 дни, което се прави оценка на 1.29 милиарда евро, и за 615 дни за сумата от 1.10 милиарда евро. По неофициална информация "Булгартрансгаз " е избрал втората алтернатива. Така че с 615-дневен график за строителни работи, планът може да бъде осъществен към края на идната година.

Българският оператор би трябвало да стартира да придвижва известни количества синьо гориво от турско-българската до българо-сръбската граница от 1 януари 2020 година, което е заложено в договорите му с "Газпром Експорт " и австрийската МЕТ.

По време на съвещанието на междуправителствената комисия бе дискутирано и бъдещето на АЕЦ "Белене ". Двете страни подчертали значимостта на присъединяване на конструктора и производител на оборудването "Росатом " в реализацията на плана. Руската държавна компания "Росатом " взе участие в процедурата за "Белене " като претендент за стратегически вложител. Тя първа удостовери интереса си към плана, в това число и посредством позициите на съветския външен министър Сергей Лавров и на премиера Дмитрий Медведев.

Поне към този момент АЕЦ "Белене " ще се осъществя без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени на тока, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като условие от Народното събрание към държавното управление при "размразяването " на градежа.

В идната една година следва да бъде направена по-кратка листа на претендентите, с които държавното управление желае да работи. След това от тях ще се чакат съответни предложения, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят договаряния.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР