България и Румъния започват едновременни проучвания на петте места от

...
България и Румъния започват едновременни проучвания на петте места от
Коментари Харесай

България и Румъния започват проучвания на петте места от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове

България и Румъния стартират едновременни изследвания на петте места от двете страни на Дунав за създаване на нови мостове. За румънската страна драгирането на Дунав е приоритет, а България от 20 юни стартира драгиране на реката със лични средства. До седмица Министерството на превоза ще разгласи социална поръчка за драгажни действия, разгласи министърът на превоза Николай Събев на среща на взаимната българско-румънска работна група по свързаността в Букурещ, заяви пресцентърът на министерството.

Осигурено е финансиране от 15 млн. лева за удълбочаване на Дунав. " Документацията е готова и към този момент е изпратена в Агенцията за публични поръчки за прелиминарен надзор, а средствата са разпределени за 3-годишен интервал ", изясни Събев.

За общия план Fast Danube Събев и румънският му сътрудник Сорин Гриндяну се схванаха до края на 2022 година обща работна група да приготви взаимния план за финансиране от Европейска комисия на набелязаните инженерни ограничения по реката.

Министър Събев осведоми румънския си сътрудник, че България има цялостна подготвеност за стартирането на фериботната връзка Русе - Гюргево и предложи да се прави общ граничен надзор в Русе, до момента в който в Гюргево се основат нужните условия за това.

Събев разгласи още, че България е планувала да стартира ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, което съгласно румънците може да сътвори съществени проблеми за туристическите и комерсиалните потоци. Министър Събев сподели, че ще разиска въпроса с вицепремиера Гроздан Караджов, с цел да може " да се възнамерява времето за ремонт по този начин, че трафикът сред двете страни да се затрудни в минимална степен ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР