България и Румъния чакат повече от 11 години, за да

...
България и Румъния чакат повече от 11 години, за да
Коментари Харесай

Специално за Euronews: Как в Румъния оценяват шансовете си за влизане в Шенген през тази година?

България и Румъния чакат повече от 11 години, с цел да влязат в Шенген. Въпреки че Европейска комисия неколкократно показва поддръжката си, двете страни към момента са надалеч от зоната за свободно придвижване. Надеждите са, че могат да влязат до края на годината. Как това е допустимо и какви са задачите на двете страни – вижте в взаимната разработка на Euronews България и Euronews Румъния.

Разширяването на Шенгенското пространство не е измежду целите, публично оповестени от Испания, която пое председателството на Европейския съюз - макар изказванията в поддръжка на Румъния, направени през последните месеци от няколко испански министри.

Румъния има нов министър на вътрешните работи, който ще съставлява страната в Съвета по правораздаване и вътрешни работи. Каталин Друла избира да не показва периоди за влизане в Шенген.
Както споделих, мисля, че би било рисковано да се прави прогноза в този миг, даже повече от рисковано, би било непрофесионално. Единственото, което мога да кажа, е, че това е главната цел на Министерството на вътрешните работи. По предписание заключените порти се отварят от вътрешната страна. Мисля, че би трябвало да разберем по-добре какво се случва вътре, какви са желанията и провокациите на страните членки на Шенген, да ги разберем и да подходим към тях с подобаваща тактика. В този миг обаче да кажа освен това от това би било аматьорско, а аз не съм дилетант в такива неща.
Каталин Друла, министър на вътрешните работи на Румъния

За да може България и Румъния да реализират задачата тази година, тематиката за Шенген би трябвало да бъде включена в дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи през есента. Събитието ще бъде управлявано от Испания.

Румънските управляващи разпореждат очаквания на Испания да причисли страната им към Шенгенското пространство, само че възможностите са дребни. Това е по този начин, тъй като Испания към този момент разгласи четирите си съществени целта и нито един от тях не е обвързван с разширението на зоната за свободно придвижване.

„ Споменах го предходната година, когато се организира злощастното гласоподаване, когато Австрия се опълчи на влизането на Румъния и България в Шенген. Ще продължим да обсъждаме, да преговаряме, да търсим решения. Но желая доста ясно да заявя, че този въпрос няма да се появи публично в дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи, до момента в който не реализираме задоволително равнище на съгласие , което да разреши позитивно решение “, сподели президентът на Румъния Клаус Йоханис.

България и Румъния чакат повече от 11 години, с цел да влязат в зоната за свободно придвижване. Австрия продължава да се опълчва на разширението на Шенгенското пространство. Освен нея, против България се афишира и Нидерландия, която изчаква страната ни да позволи правните си проблеми, преди да разреши да се присъединим към Шенген.

Румънска неправителствена организация прикани Европейския парламент да откри, че гласуването на Австрия на 8 декември е било дискриминационно , като я упреква, че е забавила присъединението към Шенген и е предизвикала стопански загуби и екологични проблеми. Резолюцията ще бъде подложена на гласоподаване в средата на юли.

„ Това изпраща мощно политическо обръщение. В този текст Европейският парламент приказва за съществени нарушавания на договорите, приказва за опцията за нарушение на член 2 от Договора за Европейски Съюз, членът, по силата на който дадена страна членка може да загуби правото си на глас в Съвета. На 8 декември, когато се гласоподава ЗА присъединението на Хърватия и срещу това на Румъния и България, на този ден беше осъществен дискриминационен акт. Това е неразрешено, защото жителите на Европейски Съюз са равни и имат право на човешко достолепие, както е обезпечено от Договора за Европейски Съюз “, разяснява Разван Николеску, ръководител на Асоциацията за чиста сила и изменение на климата.
Ние не се координираме с управляващите. Имаме доста добре обрисуван проект. Не става въпрос единствено за тази петиция; ние имаме създаден проект, който изпълняваме малко по малко. Последната стъпка ще бъде организирането на огромни митинги в Брюксел, митинги по улиците, в случай че този проблем не бъде решен.
Разван Николеску, ръководител на Асоциацията за чиста сила и изменение на климата

Според оценки на консултантска компания всеки месец закъснение преди присъединението на Румъния към Шенгенското пространство значи най-малко 200 милиона евро по-малко за брутния вътрешен артикул на страната.

„ Поискахме от Съвета на Европейски Съюз преразглеждане на решението за отвод на Румъния да се причисли, на 8 декември. Когато те взеха решението, имаше влияние върху околната среда. Хиляди камиони чакат на митниците с работещи мотори, тъй като транспортират бързо развалящи се артикули, а това има своето влияние “, разяснява Николеску.

Първото съвещание на Съвета по правораздаване и вътрешни работи, на което ще бъде гласувано разширението на Шенген, ще се организира през септември. Въпреки това договарянията ще се водят в Испания в края на юли, когато се чака да се организира неофициална среща на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР