България и още четири европейски държави ще могат да се

...
България и още четири европейски държави ще могат да се
Коментари Харесай

България ще се възползва от забраната за внос на зърно от Украйна до 15 септември

България и още четири европейски страни ще могат да се възползват от възбраната за импорт на украинско зърно до 15 септември. Това реши в понеделник вечерта Европейската комисия - часове преди актуалните ограничавания, които бяха въведени на 2 май, да изтекат.

България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния няма да позволяват импорт от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, с цел да оказват помощ на личните си производители, чиято продукция не може да бъде продадена поради по-конкурентните украински цени.

Киев получи продължение с още една година на безмитния импорт на артикули на европейския пазар като израз на взаимност с финансовите и логистични усложнения, провокирани от войната, стартирана от Русия на 24 февруари 2022 година

Според Европейската комисия краткотрайните ограничавания за вноса на някои аграрни артикули от Украйна към момента са нужни поради неналичието на задоволително благоприятни условия за предпазване на зърното преди събирането на новата реколтата в петте страни. Ако преносът на украински артикули е възпрепятстван от неоправдани условия в една или няколко от петте страни, комисията ще направи преоценка на решението си, предизвестяват от Брюксел.

Петте страни, които са най-засегнати от нараствания импорт на украински храни в Европейски Съюз,, само че Еврокомисията избра да ги удължи до събирането на реколтата, като се базира на статистика, съгласно която украинският импорт понижава от началото на годината.

Към възбраната Европейски Съюз отпусна на петте страни и 156 млн. евро от спешния си запас, с цел да компенсират фермерите си за вредите. От тях за България са планувани 26 млн. евро. За да преведе парите Еврокомисията изиска от националните управляващи да дефинират критерии и тавани за заслужено систематизиране на помощта.

В понеделник представител на Комисията съобщи, че земеделците в петте наранени от украинския импорт страни не са получили контрактуваните компенсации от Европейски Съюз, защото Унгария към момента не е премахнала едностранните ограничения против украинския импорт, а това е предусловие за достъп до парите. Срокът, подложен от Еврокомисията за обезщетяване на засегнатите земеделци изтича през септември.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР