България и Гърция ще проучват възможността за изграждане на петролопровод

...
България и Гърция ще проучват възможността за изграждане на петролопровод
Коментари Харесай

България и Гърция със съвместни енергийни проекти

България и Гърция ще изследват опцията за създаване на петролопровод сред гръцкото пристанище Александруполис и Бургас. Затова се договориха президентът Румен Радев и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Споразумение по тематиката подписаха енергийните министри на двете страни. Договорено беше и съглашение за гарантиране на газовите доставки сред България и Гърция.



Българският държавен глава Румен Радев беше посрещнат от гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в резиденцията му в Атина. Двамата организираха среща на четири очи, на която са били разисквани освен енергийни, само че и други стратегически за двете страни тематики.



" България удвои резервирания потенциал за полутечен газ в Александруполис, увеличихме износа на електрическа сила за Гърция, също по този начин ускорихме процесите по свързване на нашите транспортни и електропреносни мрежи. Увеличи се стокообменът с повече от 1 милиарда евро ", сподели Румен Радев.

Министрите на енергетиката на България и Гърция подписаха два меморандума за съдействие в областта на енергетиката. Според първия двете страни ще обмислят подновяването на плана за създаване на петролопровод сред Александруполис и Бургас.



" И през днешния ден ние слагаме началото, петролопроводът Александруполис - Бургас има стратегическо значение за нашата страна, тъй като дава опция за действителна диверсификация и различни доставки на неруски нефт към нашата рафинерия в Бургас - най-голямата на Балканите ", сподели президентът.

В Атина преди 16 години беше подписано първото съглашение за създаване на петролопровода Бургас Александруполис. Тогава участници в плана са Русия, Гърция и България като концепцията е по него да се придвижва съветски нефт към гръцките пристанища. България напуща плана през 2012 година, тъй като той не е екологосъобразен и стопански преференциален.



Новият план ще стартира от Александруполис до Бургас. Той ще е с потенциал от 10 млн. тона нефт годишно и ще доставя българската рафинерия с друг от съветския нефт.

" Този план се възражда в светлината на нови условия, не е към този момент като водопровод сред Бургас и Алексанруполис, а от Александруполис към Бургас. По този метод ни дава опция да пренасяме гориво по по-бърз и по-евтин метод. Не единствено тъй като заобикаля танкерите през Босфора, само че и тъй като се свързва със уреди, които са към този момент подготвени или в степен на довеждане докрай ", сподели Кириакос Мицотакис.

Второто съглашение, което енергийните министри подписаха, е обвързвано с гарантирането на газовите доставки.

" Компании от двете страни ще могат да съхраняват природен газ в хранилището в Чирен, Северозападна България, а българските компании ще могат да се възползват от терминала за полутечен газ на Ревитуса. По този метод двете страни ще разполагат с запаси в случаи на нужда ", сподели Мицотакис.

Българският държавен глава и гръцкият министър председател се схванаха още за съдействие на Атина и София в областта на инфорамционните технологии.


Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР