България и Гърция поставят основите за развитието на автономната мобилност

...
България и Гърция поставят основите за развитието на автономната мобилност
Коментари Харесай

Магистралата София-Солун се превръща в трасе за безпилотни автомобили

България и Гърция слагат основите за развиването на самостоятелната подвижност в района с план на стойност 11 милиона евро, който се съфинансира от Европейската комисия. До 2025 година по продължение на цялата автомагистрала от София до Солун би трябвало да бъде построено 5G информационно съоръжение, което ще разрешава непрестанно следене на товарните камиони.

Развиването на мрежата ще направи възможно изпробването в действителни условия на самостоятелни коли, които се движат по заложен маршрут без водач..

Половината от инвестицията за 5G коридора София-Солун се обезпечава от Европейската комисия, а останалата част е частна инвестиция от български и гръцки мобилен оператор, заяви в изявление за EURACTIV заместник-министърът на превоза и осведомителните технологии Златина Николова. Общата стойност на инвестицията е 11 милиона евро.

Още през 2018 година България, Гърция и Сърбия подписаха общо съглашение за насърчаване на пробни трансгранични 5G коридори, които разрешават тестването на самостоятелни коли. Идеята бе мрежата да се направи по този начин, че колите без водач да могат да минават даже и през граничния надзор.

През 2022 година планът стартира, само че без присъединяване на Сърбия. " Целта на плана е първо да се свърже София с огромния гръцки пристанищен град Солун с вероятността за развиване на самостоятелната подвижност по главните транспортни коридори на Балканите ", споделя през EURACTIV България заместник-министърът на превоза Златина Николова. България е външна граница на Европейски Съюз и има най-натоварената външна сухопътна граница в блока - тази с Турция. Другият изключително натоварен граничен пункт в страната е Кулата - Промахон по границата с Гърция.

" Не бяха доста европейските планове, които предлагаха сходни хрумвания. С дейната поддръжка на държавното управление, български и гръцки оператор започнаха дружно да работят този план и получиха доста висока оценка от Европейската комисия. През предходната година беше подписан контракта и се надяваме това да продължи с транспортните коридори към другите прилежащи страни ", споделя Златина Николова.

Цифровите 5G коридори разрешават цялостно следене на товари по заложения маршрут.

Маршрутът от София до Солун ще стартира да действа, когато българският и гръцкият оператор свържат мрежите си, което ще разреши следенето на товарите да продължи и след прекосяването на камиона през границата. Всички записани данни от българския оператор ще се трансферират автоматизирано към гръцката мобилна мрежа. Това е допустимо, тъй като актуалните камиони имат устройства, които си споделят с 5G клетките, както го вършат телефоните.

" Това беше един от първите финансирани от Европейска комисия планове. Комисията финансира общо три такива плана в Европа. Идеята е, че развиването на самостоятелната подвижност ще понижи случаите, въглеродния отпечатък и ще усили сигурността на доставките ", споделя Николова и добавя, че България е една от страните, които интензивно работят по полагането на основите на самостоятелната подвижност.

" Не бива да забравяме, че България е гранична страна и много огромна част от товарния трафик към Европейски Съюз минава през България ", споделя тя. Българското държавно управление към този момент има хрумвания за насърчаване на сходни цифрови коридори по главните пътища към Румъния и Турция, към което има интерес за вложения и от мобилните оператори.

България стартира да развива своята 5G мрежа през 2020 година и към този момент има над 50% покритие на население, сочат предварителните данни на държавното управление. Това значи, че 300 обитаеми места в страната могат да употребяват интензивно работещо 5G покритие. Сега фокусът на българското държавно управление се трансферира върху потреблението на 5G технологията върху главните транспортни коридори на страната.

Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР