България и Гърция доказаха, че две страни и два народа

...
България и Гърция доказаха, че две страни и два народа
Коментари Харесай

Радев пред гръцкия президент: Нелогично е София и Букурещ да бъдат държани извън Шенген

България и Гърция потвърдиха, че две страни и два народа могат да загърбят проблемите от предишното и да развиват стратегическо партньорство, основано на нашите европейски полезности. Това сподели президентът Румен Радев на брифинг в Президентството, откакто удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с медал " Стара планина " с лента за нейните заслуги за развиването на двустранните връзки сред България и Гърция.

Сакеларопулу е на публично посещаване в страната ни по покана на Румен Радев.

" Днешната аудиенция на президента на Гърция е самобитна връхна точка в извънредно динамичните връзки сред нашите две страни през последната година и е израз на отличното равнище на съдействие сред България и Гърция ", разяснява Радев, осведоми Българска телеграфна агенция. По думите на президента развиването на връзките сред двете страни е от стратегическа значимост за сигурността, мира и просперитета на целия район.

Според Радев България и Гърция са отбелязали напредък в доста области през последните години. " Дори в годините на пандемията (от COVID-19) единствено през последните три години стокообменът на нашите страни набъбна с повече от един милиард евро ", уточни президентът. Стокообменът сред двете страни е достигнал четири милиарда и половина евро, означи президентът.

Миграцията, като едно от огромните провокации към Гърция и България , като страни на първа линия, изисква повече взаимност от европейските ни сътрудници, счита Радев.

" Нашият апел е, преди да се градят и подвигат граници и бариери вътре в Европейския съюз (EС), дано всички осъзнаем, че в действителност поддръжката, вложенията, помощта би трябвало да идват към страните на първа линия, тъй че всички дружно да бъдем доста повече солидарни в защитата на външните граници на Европейски Съюз, където и Гърция, и България имат нелеката задача да охраняват дружно най-дългата сухопътна граница в Европейски Съюз по пътя на мигрантския поток ", изясни той.

България е изпълнила всички механически критерии за участие в Шенгенското пространство още от 2011 година, сподели Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за мнението му по отношение на отхвърли на Нидерландия и Австрия да поддържат страната ни за влизане в Шенген.

" Призоваваме тези страни, които към момента не дават своето единодушие, да осмислят доста добре, че колкото по-бързо България се причисли към Шенгенското пространство, толкоз по-бързо ние ще можем придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на Европейски Съюз - тази с Турция ", добави президентът.

Според него е извънредно нелогично в изискванията на рецесия България и Румъния да бъдат държани отвън Шенген.

Значим е и приносът на двете страни за развиването на енергийната съгласуваност в целия район, счита Радев . " Това, което свършиха България и Гърция с построяването сами на най-високо софтуерно равнище на интерконектора сред Гърция и България способства освен за повдигане на престижа, за повдигане на софтуерните благоприятни условия на нашите страни, то способства за действителната диверсификация на доставките на газ освен за България, а за района на Централна и Източна Европа ", сподели президентът.

България е извънредно заинтригувана и поставя старания дружно с Гърция терминалът за полутечен газ в Александруполис да бъде приключен в период и от другата година страната ни да може да получава полутечен газ от този терминал, изясни Румен Радев. Той напомни, че България е участник с 20% в терминала, а с решение от предишния месец удвои резервирания си потенциал.

Гърция получава над 30% от своето електричество от България, както и над 45% от вноса на пшеница, добави Румен Радев.

" От сериозно значение за нас е да обновим от дълго време забравения план за петролопровод сред Бургас и Александруполис, само че този път да обърнем посоката - от Александруполис към Бургас. Това ще даде опция за доставка на сериозно значимата суровина освен за България, а и за Румъния, Украйна, за другите страни от Черноморския басейн ", разяснява той.

 Снимка: БТА

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР