България и еврото Бюджет и финансиМФ дава близо 100 хил.

...
България и еврото Бюджет и финансиМФ дава близо 100 хил.
Коментари Харесай

Fitch очаква инфлацията да отложи влизането на България в еврозоната

България и еврото Бюджет и финансиМФ дава близо 100 хиляди лева за уеб страницата за евротоБюджет и финансиНАП и КЗП ще наблюдават за далавера при приемането на еврото
Високата инфлация е главната спънка пред присъединението на България към еврозоната и завършването на този развой евентуално ще бъде отсрочено за след 2024 година Това написа в своя разбор рейтинговата организация Fitch Ratings.

Според критериите за влизане във валутния съюз размерът на инфлацията в страната претендент не може да надвишава с повече от 1.5 прочие пункта междинната стойност на инфлацията в 3-те страни членки с най-хубави индикатори. В случая с България това обаче не е изпълнено и едва ли ще бъде в идващите два месеца.



Политическата рецесия не е повлияла на процеса за подготовка за приемане на еврото, счита Агенцията, а най-големият проблем е инфлацията.

Припомняме, че точно отстъпката към Хърватия, която бе направена, с цел да влезе в еврозоната още от тази година, кара българските управляващи също да се надяват на компромис.

За разлика от Хърватия, която се причисли към еврозоната през януари тази година, България е прекомерно надалеч от задачата, с цел да се възползва от премахването на отклоненията “, счита Fitch.

Това усилва рисковете от закъснение на приемането на еврото на 1 януари 2024 година, както възнамеряваха българските управляващи. Потенциалът за по-нататъшни забавяния ще зависи от развиването на инфлацията в България и на други места в Европейски Съюз, което е нестабилно.

Продължаващата политическа неустойчивост в България заплашва да забави промените, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност. Петите парламентарни избори в границите на към две години ще закрият настоящия парламент, без да бъдат утвърдени даже една трета от нужните закони за второто заплащане от Европейската комисия към България по възстановителния фонд.

Според графика на Европейската комисия идващото заплащане би трябвало да бъде поискано през първото тримесечие на тази година, само че с плануваните избори за 2 април и без измененията в нормативната уредба това е невероятно.

Според Fitch по-нататъшните притоци на европейски средства биха подкрепили растежа на вложенията през 2023 година,

само че към момента чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави до 1.4% от 3.5% през 2022 година заради неподходящи резултати в района и закъснение на частното и обществено ползване “.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБългария и еврото въвеждане на еврото в България План за еврото прекосяване към еврото прекосяване на България към еврото приемане на еврото Fitch Ratings ПоследниНай-четениБюджет и финанси 24 Fitch чака инфлацията да отсрочи влизането на България в еврозоната Компании 152 IBM стартира съкращения на чиновници Бюджет и финанси 116 Народно събрание утвърди спомагателната вноска на България в Черноморската банка Бюджет и финанси 516 МФ дава близо 100 хиляди лева за уеб страницата за еврото Инфраструктура 452 Шишков се закани към този момент да издава актове за нелегално строителство Личности 800 Любомир Станиславов влиза в борда на European Automotive Cluster Network Индустрии 2339 Кабинетът удължи 4 концесии за подземни благосъстояния Накратко 3341 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Накратко 544 Съдът понижи фрапантно паричните гаранции по случая „ Nexo “ Бюджет и финанси 736 Правителството прави нов опит да купи съоръжение за F-16 Имоти 29374 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар To:know 12848 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Хай-тек 5968 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия) Компании 5128 Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева Градоустройство 3938 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Накратко 3341 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Компании 3107 Новата наклонност във фитнесa: Oт елементарни тренировки към повсеместен отговор за здравето Накратко 2669 Вечерни вести: Нов шлагер на имотния пазар у нас; Градски превоз по поръчка Индустрии 2564 Лабораторното месо може да е по масите още тази година Европари 2483 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Всички вести goog
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР