България и Черна гора имат добри междусъседски отношения и ще

...
България и Черна гора имат добри междусъседски отношения и ще
Коментари Харесай

България ще подкрепи влизането на Черна гора в ЕС

България и Черна гора имат положителни междусъседски връзки и ще продължат да ги развиват, изключително по време на българското европредседателство. Около това се сплотиха след среща в Народното събрание ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителят на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович. Делегация, водена от ръководителя на черногорския парламент, е на двудневно публично посещаване в България.

Черна гора се надява да отвори оставащите три преговорни глави по време на българското европредседателство. Това разгласи пред медиите в Народното събрание ръководителят на Черногорската скупщина Иван Брайович. Караянчева увери, че като ръководител на Евросъюза нашата страна ще помогне на Черна гора да отвори трите последни глави от договарянията си с Брюксел.

„ Ние, от своя страна, потърсихме и получихме поддръжка за кандидатурата ни за секретариата на ПСЮИЕ в България “, заяви тя.

Караянчева акцентира, че една от главните задания на нашето председателство е приобщаване на Западните Балкани към Европейски Съюз. На парламентарно равнище ще продължи положителното съдействие на групите за другарство.

Иван Брайович акцентира какъв брой значими са парламентарното съдействие и парламентарната дипломация, които оцени като първа съществена крачка за положителните връзки сред двете страни.

 
„ Добрите двустранни политически връзки са основната причина за развиване и на положителни стопански връзки, на туризма “, уточни гостът.

Председателят на Черногорската скупщина изрази задоволство, че е чул от колежката си Караянчева и от българския министър председател преди този момент, че за българското председателство приоритет са Западните Балкани в т.ч присъединението на Черна гора. Затова са изцяло действителни и основателни нашите упования да отворим оставащите три глави точно през интервала на българското европредседателство , уточни Брайович.
 
Той благодари и за поддръжката на България за участието им в НАТО. На собствен ред гостът предложения ръководителя на Народното събрание да посети Черна гора.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР