България и Бавария ще си обменят информация и добри практики

...
България и Бавария ще си обменят информация и добри практики
Коментари Харесай

България и Бавария ще си партнират в процеса по дигитализиране на икономиката


България и Бавария ще си обменят информация и положителни практики в процеса по дигитализиране на стопанската система. За това се договориха зам.-министър Александър Манолев и президента и теоретичен изпълнителен шеф на Центъра за цифровизация на Бавария проф. доктор Манфред Брой. Бавария е една от най-развитите провинции в тази област като имат амбициозна стратегия за цялостна цифровизация на редица браншове от стопанската система си.

По време на срещата заместник-министър Манолев показа и опциите, които може да предложи София Тех Парк и предложения представители на Центъра да го посетят на място и да се проучат опциите за дълготрайно съдействие. Обсъдени бяха опциите и за образуване на образования и уърк-шоп събития в нашата страна. „ Основен приоритет за нашето министерство е да разходваме оптимално дейно безвъзмездната финансова помощ, която получаваме от Брюксел за внедряване на нововъведения в производството и поощряване на предприемачеството “, сподели Александър Манолев. По думите му следва да започва процедура по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ за към 67 млн. лева, която има за цел да насърчи предприемачеството, а редица компании към този момент са изпълнили сполучливи планове по европейската стратегия, които дават резултат. Той подчертава и че към този момент има сътвори Асоциация на стартъп фирмите в нашата страна, с която Министерството на стопанската система си партнира доста интензивно.

Представители на ИКТ клъстера в Бавария имат интерес за присъединяване в профилирани събития в България за определяне на дълготрайно съдействие. Това стана ясно по време на среща сред зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев и шефа на ИКТ клъстера в Бавария Саша Щьопелкамп. Обсъдени бяха и опциите клъстерите в региона на осведомителните и информационни технологии на България и Бавария да открият стратегическо партньорство.

„ ИТ секторът е най-бързо развиващия се в българската стопанска система и в него работят повече от 17 500 души “, сподели зам.-министър Манолев. По думите му ние сме водач в тази област на Балканите и редица компании в международен мащаб откриват свои представителства в страната ни. „ За нас ще бъде скъпо да обменяме опит както на институционално равнище, по този начин и сред бизнеса, с цел да продължим този ритъм на развиване и да не допуснем неточности при бързия напредък “, акцентира Александър Манолев. Той изрази вяра, че след бъдещото посещаване ще бъдат открити стратегически партньорства освен в обмяната на опит, само че и при реализирането на взаимни планове.

В началото на 2017 година България заема 4-о място по значителност като търговски сътрудник за Бавария в Югоизточна Европа, а стокообменът ни към този момент доближава 1 милиарда евро годишно. Увеличението е повече от седем пъти от 2000 година до в този момент. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и Франц Йозеф Пширер, държавен секретар в Баварското Държавно министерство на стопанската система и медиите, енергетиката и технологиите.

Сред секторите, които съставляват интерес за баварския бизнес са коментирани автомобилостроенето, машиностроенето, електроника и електротехника, осведомителни технологии и телекомуникации, химическа и фармацевтична индустрия, логистика и други Съществува капацитет за привличане на немски вложения във високопроизводителни браншове, в това число високотехнологични производства и услуги със междинна и висока добавена стойност - просвета и обучение, осведомителни технологии, нововъведения и научноизследователска активност, стана ясно по време на срещата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР