България и българската държава няма да позволят намеса във вътрешната

...
България и българската държава няма да позволят намеса във вътрешната
Коментари Харесай

Захариева за изказването на Чавушоглу: Няма да позволим намеса във вътрешната ни политика

България и българската страна няма да разрешат интервенция във вътрешната й политика на която и да е прилежаща и несъседна страна. Това заявява при чуването си в пленарната зала външният министър Екатерина Захариева. То бе поискано от ПГ " Обединени патриоти " във връзка изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за турска интервенция при приемане на измененията в Закона за вероизповеданията.
 
Вицепремиерът акцентира, че думите на турския й сътрудник са изрично неприемливи и увери, че са подхванати всички нужни дипломатически дейности в това число и отсрочване през вчерашния ден на визитата на първия турски посланик за неопределен срок.
 
Демаршът е най-острата дипломатическа реакция, тя беше изразена пред посланика на Анкара у нас от премиера /при диалога му в Румъния с турския вицепрезидент Фуат Октай/ и от мен, акцентира Захариева. Отмяната на визитата също е тежка дипломатическа мярка, реакцията беше задоволително остра, добави тя.
 
Вицепремиерът беше безапелационна, че политиката, която Министерство на външните работи следва, е на равнопоставеност, невмешателство във вътрешната политика. Както ние не се месим, не желаем и друга страна да ни се меси даже преди избори, призоваваме и тях да не го вършат вбъдеще, изиска Екатерина Захариева.
 
Все отново тя означи, че изявлението на Чавушоглу е на избирателен протест и той засяга диалог по негова самодейност. В него той изрази терзание, че законопроектът е ориентиран към българските мюсюлмани, отговорих, че задачата е да се подсигурява равнопоставеност на всички вероизповедания в България. Ако беше противоположното, би трябвало и другите да реагират, добави първият ни посланик.-->
 
Така или другояче аз виждам, че тези изявления се случват главно на предизборни манифестации, не споделям, че ги извинявам, заключи външният ни министър. И акцентира, че една страна не би трябвало да употребява и залага добросъседските си връзки. Когато това се случва, би трябвало да реагираме по метода, по който сме го създали, добави Екатерина Захариева.Тя заявява, че върху външното ни министерство не е оказван напън от Турция за закона.
 
По-важно е, означи тя, че има разнообразни способи за реакция по дипломатически път и ние също сме реагирали на закони в други страни, които не дават отговор на интернационалните стандарти. Като закона за езика в Украйна, даде образец вицепремиерът. По думите й, значимо е да изградим у българските жители резистентност против опитите за интервенция извън.
 
Депутатът от Обединени патриоти и водач на НФСБ Валери Симеонов предложи Народно събрание да излезе с декларация, осъждаща намесата на Турция.
 
Председателят на външната комисия Джема Грозданова (ГЕРБ) поздрави Оперативна програма, че са повдигнали въпроса. Въпреки това считам, че по тази тематика мъчно се приказва обществено, добави тя като означи, че по-добрият вид е бил да се прегледа на съвещание на външната комисия.
 
Не бива да има даже и подозрения за интервенция във вътрешните работи. Турция е наш добър комшия и сътрудник в НАТО, свързват ни ползи, които би трябвало да бъдат следвани, акцентира Грозданова. Тя обаче е безапелационна, че би трябвало да подкрепим желанието на Турция за участие в Европейски Съюз. В съответния случай би трябвало да застанем пред гласоподавателите и да заявим, че върху нас (народните представители) персонално не е оказван напън при гласоподаване на този закон, акцентира ръководителят на външната комисия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР