България гласува за нов облик на местната власт за следващите

...
България гласува за нов облик на местната власт за следващите
Коментари Харесай

Местни избори 2023 | На живо: Какво се случва в изборния ден и първи резултати

България гласоподава за нов образ на локалната власт за идващите четири години, колкото е мандатът на представители на локалната власт. На днешния 29 октомври се организират изборите са за общински препоръки, кмет на община, областен кмет - в София, Пловдив и Варна, където се гласоподава с три бюлетини. В някои софийски села ще се гласоподава с четири бюлетини, тъй като с изключение на за кмет на столицата, областен кмет и общински съвет, гласоподавателите там ще гласоподават и за кмет на кметство. Следващата неделя, 5 октомври, ще се проведат балотажите за избор на кметове там, където на първия тур никой от претендентите не е получил повече от половината от гласовете.

Настоящите избори ще се проведат в конюнктура на извънредно напрежение, откакто в петък вечерта,, а Върховният административен съд (ВАС). Залогът е висок - от една страна хората от ден на ден осъзнават, че от избора им на локални управници зависи ежедневния им живот, от друга - от тези локални избори се чака да дадат спомагателна легитимация на парламентарните партии в една продължаваща борба за превъзходство с доста обрати. Освен това, предходното ръководство на ГЕРБ даде доста образци по какъв начин през локалната власт се раздават огромна част от " порциите " на близки до ръководството бизнеси и се основава клиентела предани общински чиновници и техните фамилии.

Така единствено ден преди началото на изборите разпоредбите бяха изменени и през днешния ден във всички секции в страната ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. За всеки обособен избор - за кмет на община, на регион или на кметство, както и за общински съветници, се гласоподава с обособена бюлетина.

.
Реклама
Екипът на " Капитал " ще наблюдава онлайн всичко най-интересно от изборния ден, с цел да осведомяваме читателите си за най-важните събития от протичането на вота, данни за изборната интензивност и главните заключения от тях.
На първия тур на тези локални избори ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини Фотограф: Георги Кожухаров 10:30
Напрегнати избори, предшествани от митинги в събота, а доверието в изборни развой е под въпрос. Това е в резюме ситуацията в днешния избирателен ден след да анулира машинното гласоподаване, стимулирано със забавеното узаконяване на машините за гласоподаване от Министерството на електронното ръководство и информация на ДАНС, че заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов " непозволено е снимал процедурата по създаване на софтуера на изходния код на машините за гласоподаване ", което е станало на 25 октомври в наличието на други лица. Това " евентуална причина за образуване на съмнение към потреблението на машини за гласоподаване на идните локални избори ".Самият хеш код е обществен и няма пояснение по какъв начин това би могло да заплаши изборите по какъвто и да е метод, само че това стана мотив в Народното събрание в петък да се разиграе скандал и да се насочат обвинявания от съперниците на машинното гласоподаване от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, към които се причислиха и от Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Не помогнаха обясненията, че при сегашната уредба на машинното гласоподаване самите машини не са нищо повече от принтери - те отпечатват избора, който човек е направил на хартиена записка, която гласоподавателят изтегля от машината и може да ревизира дали изборът му е вярно отразен. Тази записка по-късно той персонално пуска в урната за гласоподаване и тя се брои като всички останали бюлетини и крайният резултат се дефинира точно от това пребряване в секционната комисия. В петък вечерта ЦИК взе решениеда се анулира машинното гласоподаване за актуалните избори - първи и втори тур, като решението е подкрепено от 12 членове на комисията, а единствено двамата представители на " Демократична България " - Цветозар Томов и Любомир Георгиев, са дали своят вот срещу него.
Реклама
В сегашния състав на ЦИК, назначен през май 2021 година и надлежно отразяващ партийното посланичество към оня миг, има четирима представители на ГЕРБ, по трима на " ИТН " и Българска социалистическа партия, по двама на " Демократична България " и Движение за права и свободи и един представител на " Изправи се! Мутри вън! " - зам.-председателката Росица Матева. Председателката на комисията Камелия Нейкова е номинация на Има Такъв Народ. Вижте повече по тематиката по какъв начин се получи сегашният, в прочут смисъл противоречив състав на ЦИК през линка долу ⤵️

Машинното гласоподаване бе въведено като средство против изборни фалшификации, платен и следен избор. Една от първите индикации, че то работи в тази посока, беше внезапното намаляване на невалидните бюлетини след въвеждането му, тъй като при гласоподаване с машини то е изключено.
Свързани публикации Какво става: машинно гласоподаване най-малко на първия тур няма да има, министър председателят желае оставки в ДАНС, доверието към изборите е под въпрос 28 октомври 2023, 16:37 Операцията " хеш код " на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и ДАНС против ПП-ДБ и машинното гласоподаване 27 октомври 2023, 16:48
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР