България екстрадира бившия полковник от турската армия Мустафа Левент Гьокташ,

...
България екстрадира бившия полковник от турската армия Мустафа Левент Гьокташ,
Коментари Харесай

България все пак предаде на Турция издирван за убийство гюленист

България екстрадира някогашния полковник от турската войска Мустафа Левент Гьокташ, заяви БГНЕС, а новината беше доказана от медиите в южната ни съседка. 63-годишният боен от запаса на Турция е обвинен за убийството на видния интелектуалец и публицист доцент Неджип Хаблемитоглу през 2002 година

Гьокташ бе арестуван от българските сили за сигурност на 1 септември в Свиленград след издадена от Интерпол " алена бюлетина ". Днес предиобед той кацна на летището в Истанбул и незабавно бе задържан, след което бе отведен в съда в Газиосманпаша. Агенция " Демирйорен хабер ажансъ " популяризира фотография от задържането му.

Убитият преди 20 години Неджип Хаблемитоглу бе прочут с рецензиите си към гюленистката група ФЕТО, основана от проповедника Фетулах Гюлен. Убийството стана пред дома на писателя на 18 декември 2002 година

Извършителите останаха неразкрити в продължение на доста години макар съмненията, че проведено от гюленисти. Едва след несполучливия опит за държавен прелом през 2016 година турските управляващи се заеха съществено с разкриването и наказване на виновниците за убийството на писателя.

Един от обвинените - Нури Гьокхан Бозкир, някогашен офицер като Гьокташ, беше открит в Украйна и екстрадиран в Турция през януари тази година и това в допълнение форсира следствието по случая. През февруари бяха арестувани шестима обвинени за връзките им с Бозкир, най-вече някогашни офицери.

Трима от тях по-късно бяха освободени, до момента в който други двама бяха задържани, а различен обвинен беше освободен със правосъден надзор - мярка, която включва ограничение на придвижването на обвинения без отнемане от независимост. През юни управляващите издадоха заповед за арест на още лица в границите на следствието, в това число и за Гьокташ. Осем обвинени бяха арестувани, а четирима бяха освободени, само че са под правосъдно наблюдаване.

След ареста си при започване на септември Мустафа Левент Гьокташ изиска леговище по политически аргументи и статут на емигрант у нас, само че молбата му остана без отговор. В края на ноември Хасковският областен съд отхвърли поисканата от Анкара екстрадиция с претекста, че в южната ни съседка " не подсигуряват по задоволително безапелационен метод спазването на съществени права, свързани с обезпечаването на обективен правосъден развой и осъществяване на наказване, в случай че такова бъде наложено, които са планувани в Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи, призната от Съвета на Европа, в която членува и турската страна ".

Това решение обаче беше анулирано преди три дни Апелативния съд в Пловдив, а през днешния ден Гьокташ беше изпратен със аероплан в Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР