България е великолепно подготвена за Председателството на ЕС и може

...
България е великолепно подготвена за Председателството на ЕС и може
Коментари Харесай

Юнкер: България е великолепно подготвена за Европредседателството

България е превъзходно готова за Председателството на Европейски Съюз и може да спомогне за забележителен напредък на Европа. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила в изявление за "Дойче веле ".

"Страната напълно и без ангажименти стои зад европейския дневен ред и слага в центъра на вниманието точно тези тематики, които са от изключително значение за европейците: най-много миграцията, цифровия пазар, европейския защитителен съюз и европейското бъдеще на страните от Западните Балкани ", споделя Юнкер.

Шефът на Еврокомисията отбелязва, че България е основала особено министерство за европредседателството. "Ръководителката на това министерство Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила, както и министър председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила са чудесно готови. С присъединяване и на еврокомисарката Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През... към профила, която прави изключително добра работа в моята Комисия, България може да спомогне за забележителен напредък на Европа ", уверен съм в това.

Според него буквата "Б " символизира освен България, само че и Бъдещето. "Като ръководител на Европейския съвет, България ще води значимия спор за бъдещето на Европа. А през 2018-а ние ще правим промени, които ще бъдат значими основи за бъдещето: като се стартира със задълбочаването на нашия стопански и валутен съюз, мине се през бъдещото създаване на нашата система за предоставяне на политическо леговище и се стигне до бъдещия бюджет на Европейски Съюз. Като един честен медиатор, България ще играе значима роля във всичко това, намирайки консенсус сред държавите-членки ", показва шефът на Еврокомисията.

"Клишета " в европейски медии Юнкер назовава „ клишета “ трудове в европейски медии, че България е най-бедната и най-корумпираната страна в Европейски Съюз. Фактите наподобяват иначе. Миналата година българската стопанска система означи растеж от 3,9%, трудовият пазар се развива позитивно, а България превъзходно държи бюджета си под надзор. Държавният дълг е под 30% - доста ниско ниво, в това число и спрямо страни, които към този момент са въвели еврото ", споделя Юнкер.

Той уточни, че доста добре познава България, защото преди години като министър председател на Люксембург и по време на люксембургското председателство на Европейски Съюз е подписал приемането в Европейски Съюз. "Оттогава насам България реализира голям прогрес, в това число и в стопанската система. Освен това България е една от най-проевропейските страни, т.е. налице е мощна воля за деяние, с цел да се намерят общи решения. Поради всичко това моите упования са доста позитивни - освен за европредседателството, само че и за нужните дейности за битка против корупцията ", показва Юнкер.

Според Юнкер България вярно е избрала за един от целите на своето европредседателство Западните Балкани, тъй като страните в този район заслужават вероятност за участие в Европейски Съюз, въпреки че това няма да се случи в границите на мандата му. "Отсега би трябвало да поставим основите, а самите страни би трябвало да се захванат с нужните промени, тъй че това да може да стане в скоро време. Благодарение на българското държавно управление към този момент бяха направени значими крачки в тази посока: срещата на Европейски Съюз на високо ниво за Западните Балкани, планувана от министър-председателя Борисов за 17 май в София, е значим крайъгълен камък в това отношение ", споделя ръководителят на Европейска комисия.

На въпрос дали по време на своето европредседателство България може да поеме изключителна роля в връзката сред Европейски Съюз и Турция, Юнкер споделя: "България може да играе значима роля за едно ново задълбочаване на връзките. Ние във всички случаи имаме интерес да работим с Турция като с непосредствен сътрудник. От друга страна самата Турция като че ли се отдалечава, така че от нея самата зависи да се сближи още веднъж с Европа. Като неин комшия, България може да употребява своята изключително близка връзка с Турция, с цел да се оживи разговорът, тя може да работи като медиатор и преводач. Винаги е по-добре да приказваме едни с други, в сравнение с едни за други ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР