България е в трета национална катастрофа, тъй като населението на

...
България е в трета национална катастрофа, тъй като населението на
Коментари Харесай

Икономист обяви трета национална катастрофа в България

България е в трета национална злополука, защото популацията на страната застрашително понижава, счита икономистът и демограф от КНСБ Любослав Костов.

„ За едно десетилетие сме съкратили живота на нацията с 82 години “, заяви пред бТВ Костов, който прави персонален разбор на демографската обстановка в България през последните 10 години – от 2013 до 2023 година
-->
“Това е нашата трета национална злополука, би трябвало да приказваме за демографска злополука. Това е дълготраен проблем, към този момент повече от 30 години. Никой няма интерес да го адресира, защото мандатът на един политик е 4-5 години и той не вижда своя политически дял.

Ние понижаваме всяка година с към 60 000 души. Това е един град като Велико Търново, което е и два пъти повече от жертвите, които сме дали по време на Априлското въстание – най-голямото кръвопролитие в нашата история. Когато създадем една елементарна математика, нещата са доста притеснителни, На ден се раждат 28 души по-малко и умират 41 души повече – по отношение на 2013 година “, разяснява Любослав Костов.

„ Тенденциите несъмнено са тревожни, популацията на страната понижава с много фрапантни темпове. През последните 10 години – с 62 000 души, а преди 10 години годишното понижаване беше с 41 000 души. Отчитали сме неточности във връзка с броенето. По време на пандемията твърдяхме, че имаме позитивен миграционен баланс. Но тези, които се бяха завърнали, още веднъж напуснаха страната и нищо не остана от него.

Продължаваме да губим население, а демографските процеси могат да бъдат ръководени. Не всички демографски трендове се сбъдват. Правенето на 100-годишна прогноза въз основата на тренда не може да бъде достоверна “, разяснява доцент доктор Спас Ташев, началник на департамента " Демография " в Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

“По времето на Батенберг популацията се е нараснало с 57%, по времето на Фердинанд – с 54%, по времето на цар Борис – с 45%, по времето на комунизма сме нарастнали с 18%. От 1989 година до момента сме намалели с 30%. Крайно време е към този момент да имаме Министерство на демографията и чак тогава да вършим Министерство на нововъведенията и растежа, което може да бъде част и от Министерството на стопанската система “, уточни Любослав Костов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР