България е в спокойна ситуация по отношение на тока, ние

...
България е в спокойна ситуация по отношение на тока, ние
Коментари Харесай

Станислав Тодоров: Ситуацията с тока в страната е спокойна

България е в спокойна обстановка във връзка с тока, ние го произвеждаме. Нещата обаче не стоят по този начин при газа . Това съобщи шефът на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров в студиото на Нова телевизия. Той добави, че регулатора и държавното управление имат лостове, с които да окажат въздействие на цената на тока.

В непосредственост до България се води война, съобщи Тодоров. Такава обстановка в никакъв случай не е била предвиждана. Това е довело до повишаване на цените на борсата. Това което КЕВР може да подбере източниците, които създават електричество на най-ниска стойност. Тодоров не чака да има повишаване за бита от 1 април. Той добави, че 1 юли, най-вероятно ще има нарастване, само че то няма да е повече от 10% .

Като главен проблем шефът на КЕВР дефинира дефицита на регулация на пазара . По думите му нашия пазар не е добре контролиран. Търговците не могат да обезпечат заплащанията към производителите. Регулатора би трябвало да сътвори правила за работа в рецесия, които да внесат успокоение на пазара на електрическа енергия, добави Станислав Тодоров.

Тодоров изрази позиция, че страната би трябвало да отстрани своите бариери и да даде опция на хората сами да генерират електричество. Соларните панели са отлично решение. За към 7 години инвестицията ще се отплати, добави той.
 Конституционен съд образува дело за избора на Станислав Тодоров за началник на КЕВР
Конституционен съд образува дело за избора на Станислав Тодоров за началник на КЕВР

От ГЕРБ настояват, че са нарушени правилата на равнопоставеност

Тодоров разяснява и тематиката за природния газ. По думите му единствено преди година цената на газа е била 20$ в този момент е 600$. Проблема тук е, че нямаме личен източник и би трябвало да внасяме газ . Тодоров, съобщи, че Булгаргаз има дълготрайни контракти. Цените са обвързани с интернационалните тържища. Според Тодоров войната в Украйна оказва въздействие на цените. Ако войната завърши скоро, глобите се отстранен и Русия стартира да доставя както преди, може да чакаме спад в цената, добави Тодоров.

Шефът на КЕВР засегна и тематиката с другите възможности за доставки на газ. Това не е нещо, което се взема решение от през днешния ден за на следващия ден, съобщи Тодоров. Той добави, че се водят се договаряния, само че обстановката е сега е друга. По думите му Булгаргаз не може да подписва контракти в ущърб на потребителя. Тодоров добави, че не внасяме азерски газ, тъй като цената му ще е такава каквато е на интернационалните пазари, а не такава каквато би била при подписани дълготрайни контракти.

По думите му когато има война въпроса не е каква е цената, а дали продукта го има изобщо.

Той дефинира като неуместно че газопровода, който построихме на наша територия не доставя газ на България, а обслужва Сърбия .

Тодоров добави, че с изключение на съветски и азерски газ имаме и складиран газ в Чирен. Ако го заредим изцяло ще можем да покрием потреблението. За идващия отоплителен сезон обаче ще ни трябват други възможности, добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР