България е в извънредно положение заради разспространението на коронавирус COVID-19

...
България е в извънредно положение заради разспространението на коронавирус COVID-19
Коментари Харесай

Карантината при коронавирус може да е над 14 дни: важни срокове и още уточнения

България е в изключително състояние поради разспространението на ковид COVID-19 до 13 април, а един от главните претекстове за въвеждането на мярката бе, че има хора, които не съблюдават карантината и слагат под риск стотици жители.

Противно на към този момент общоприетото мнение, че общоприетата карантина поради ковид е 14 дни, през днешния ден Националния действен щаб обясни, че се постановат три типа ограничавания с друга дълготрайност - за пътували до рискови дестинации, само че без потвърдена инфекция; за хора с позитивни проби, само че с лека клинична картина, и за тежко заболели пациенти. Първите две групи по домовете си, а останалите са признати в лечебни заведения. Срокът на карантината е от 14 до 21 или повече дни според от резултата от още един тест.

По информация на Министерството на вътрешните работи (МВР) със възбрана да напущат домовете си към вечерта на 15 март са над 400 души. Според незабавно признатите в края на предходната седмица наказания нарушаването й се санкционира с отнемане от независимост до 5 години и санкция от 10 до 50 хиляди лв.. Заради неспазване на карантината към този момент има шест досъдебни производства. От събота управляващите приканват хората да бъдат в обществена изолираност и да не излизат от домовете си, в случай че не е належащо.

Сроковете на карантината

На хората, които са пътували до рискови дестинации се постанова наложителна карантина от 14 дни при недоказана зараза. " Ако през това време развият някакви признаци - посредством позвъняване на персоналния доктор те могат да бъдат ориентирани за определяне и да се тестуват ", изясни през днешния ден ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Доста по-дълга е карантината за болните - с потвърдена коронавирусна зараза, само че с леки клинични недоволства, които не се нуждаят от болнично лекуване. Те са в домашна изолираност и лекуване. Тези случаи се наблюдават от лекарите по телефона. " За тях не е същото като при предходните - те са потвърдени и при тях обстановката с 14-е дни не е вярна. Според проучванията на китайските лекари междинният интервал, за който се почиства вирусът е 20 дн и, като има и разказан случай - на 37-и ден. Т.е. тези пациенти не са в хипотезата на престой у дома от 14 дни, а минумум 21 ", сподели Мутафчийски. Той категорично акцентира, че тази карантина завърша едвам откакто с още един тест се потвърди, че болният се е изчистил от вируса.

За признатите в болничното заведение карантината е по време на престоя, а по-късно се преценя в допълнение. Става въпрос за пациенти с открита ковид зараза и среднотежка към тежка клинична картина. " Засега към момента можем да си позволим лукса среднотежките пациенти да ги лекуваме в болница. Дай боже да не се стигане до там да не можем да ги лекуваме в болница, само че в света такива са трендовете - в болница се лекуват единствено тези, които се нуждаят от дихателна реанимация и по-интензивни лечебни мероприятия ", добави Венцислав Мутафчийски.

Какъв е контролът

Поставените под домашна карантина биват проверявани от чиновници на Министерство на вътрешните работи или по телефона, или на място. Техните домове не са маркирани с бележки, а се разчита на гражданско съзнание, се разбра от изявление на вътрешния министър Младен Маринов пред Би Ти Ви. По думите му има сигнали от страна на съседи за неспазване на карантината, а тези случаи се управляват по-често.

До момента има шест досъдебни производства за неспазване на карантината - четири в София, едно във Варна и едно в Монтана. В петък глобите за това бяха повишени - до 5 години отнемане от свобида и санкция от 10 до 50 хиляди лв..

Според Младен Маринов обстановката е тест за цялото общество. Той прикани карантината да се съблюдава, с цел да не се стига до тежките наказания. " С по-интензивен надзор и поредност реализираме резултат. Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората. Това, което се прави, е изключително, само че би трябвало да понижим следствията ", счита вътрешният министър.

Без бележки по вратите

И лекари, и адвокати обясниха пред " Дневник ", че домовете на поставените под карантина поради ковид не се означават със запелени бележки на вратата, както в предишното се маркираха домовете с болен от шарка, да вземем за пример. Причината е да не се всява суматоха измежду съседите и да не се стигне до стигматизирането на фамилии.

Адвокатът по здравно право Мария Шаркова изясни, че слагането на някакъв знак на домовете на хората под карантина би било нарушаване на права, защото би издало здравна информация.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (530)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР