България е уникална страна. На територията ни има от всичко

...
България е уникална страна. На територията ни има от всичко
Коментари Харесай

10 интересни факта за Панагюрското златно съкровище

България е неповторима страна. На територията ни има от всичко по-малко – планини, море, минерални извори, старинни замъци, голямо биоразнообразие и скъпи съкровища.

През годините археолозите са разкрили голям брой артефакти, златни, сребърни и бронзови съкровища. Те ни демонстрират метода на живот на нашите предшественици, техните традиции, обичаи и напредъка им в другите занаяти.

Едно от най-известните български съкровища е Панагюрското. Неговата изящност и уникалност впечатляват освен у нас, само че и по целия свят. Смята се, че е принадлежало на държател от племето одриси и се е употребило за религиозни церемонии.

Копиятана Панагюрското златно богатство за две – едното е в музея в Панагюрище. Не е напълно ясно къде се сърханява оригиналът, защото той постоянно пътува по света за разнообразни изложения и експозиции.

Има доста легенди и митове към Панагюрското златно богатство. Една от тях гласи, че през 1970 година, съкровището се е намирало на територията на Съединени американски щати и е било обещано на един от наследниците на Рокфелер против заричане за вложения. Има и голям брой спекулации, дали оригиналът не е в някоя частна сбирка по света.

В тази публикация са изложени 10 от най-интересните обстоятелства за едно от националните ни благосъстояния.

1. Тримата братя и съкровището – Панагюрското златно богатство е намерено на 8 декември 1949 година от братя Дейкови – Михаил, Петко и Павел, инцидентно при изкопаване на глина наоколо до р. Мерул. Те предават скъпите артефакти на страната. Съкровището е датирано от края на 4 началото на 3 век прочие Хр. и се счита, че е обвързвано с ритуалите на античните траки.

 10 забавни обстоятелството за Панагюрското златно богатство

2. Предметите са 9 на брой, златни, с общо тегло от 6.165 кг.

3. Фиалата от Панагюрското златно богатство има издаден център (омфалос), който е направен настрана. Релефните изображения по цялата ѝ повърхнина, съставляват главите на етиопци, които се е считало, че населяват южния завършек на Земята.

4. Амфората – това е най-забележителният предмет от съкровището и най-тежкият (1.7 кг). Изработката му е повече от изящна. Дръжките съставляват кентаври подготвени за пукотевица с лък. На изпъкналата част на амфората за изобразени 7 мъжки фигури. Има разнообразни тълкувания какво тъкмо значат сцените по предмета.

5. Ритон с глава на елен и подиуми от подвизи на Херакъл и Тезей – долната част на този ритон изобразява елен лопатар. На предмета за изобразени подиуми от подвизите на Херакъл и Тезей. Те са най-големите герои на Гърция и Атика. Смята се, че двамата са взели участие дружно в похода на аргонавтите и в този против амазонките.

6. Ритон с глава на елен и подиуми с Парис – на него е изобразена сцената „ Съдът на Парис “. Тази сцена е извънредно значима в гръцката митология. На нея, Парис облечен в овчарски одежи би трябвало да реши коя богиня е по-красива всред Хера, Атина и Афродита. Всяка от тях му предлага подарък в подмяна на това да избере нея. И както всички знаят, той избира Афродита, тъй като тя му предлага дара на любовта – красивата Елена.

 10 забавни обстоятелството за Панагюрското златно богатство

7. Трите канички с глави на богини – тези три предмета също са доста красиви и финно направени. Трите богини, които изобразяват са точно Хера, Атина и Афродита. Те са показани с всички присъщи особености за всяка една от тях.Каничките са в допълнение украсени с грифони и сфинкс.

8. Ритон с козел – на него е изобразена сцена, която включва Хера, Аполон, Артемида и Нике. Този ритон е под формата на рог, който в основата си приключва с глава и тяло на козел.

9. Ритон с глава на млад овен – на него е показана сцена с богът на виното – Дионис. Легендата за него споделя, че той първи слиза в царството на мъртвите, с цел да избави майка си Семела, като я подарява с величие.

10. Световна популярност – през 2015 година, Панагюрското златно богатство е било изложено в Париж, във величествения Лувър, като част от изложбата „ Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България “.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР