България е трета в ЕС по риск от детска бедност.

...
България е трета в ЕС по риск от детска бедност.
Коментари Харесай

Евростат: България е трета в ЕС по риск от детска бедност

България е трета в Европейски Съюз по риск от детска беднотия. Това сочат данните на Европейската статистическа работа Евростат.

През 2021 година 33% от децата у нас са застрашени от изпадане в беднотия, като пред страната ни се подреждат само Румъния (41.5%) и Испания (33.4%). През предходната година страната ни беше втора в това проучване с дял от 36.2% на децата в риск, само че през тази година бив аизпреварена от Испания.

Като цяло 24.4% от децата в Европейски Съюз под 18-годишна възраст попадат в застрашената група, което е по-висок дял от лицата над тази възраст (21.1%), застрашени от изпадане в беднотия или обществено изключване.

Най-нисък дял на децата в риск се регистрира в Словения (11%), Финландия (13.2%)и Чехия (13.3%), съобщи настоящо.ком.

Делът на децата в риск в Германия, най-голямата европейска стопанска система, възлиза на 23.5% (спрямо дял от 20.1% за лицата над 18-годишна възраст).

Децата са в по-голям риск по отношение на възрастните в 18 от 27-те членки на Европейски Съюз. Най-сериозна разлика се записва в Люксембург (10.5 процентни пункта), Румъния (8.7 процентни пункта), Испания и Австрия (по 6.8 процентни пункта). България също е измежду тези страни с дял от 31.4% на лицата над 18-годишна възраст в риск от изпадане в беднотия, което значи, че разликата по отношение на децата е 1.6 процентни пункта.

В девет страни членки на Европейски Съюз възрастните са в по-висок риск от изпадане в бедност спрямо децата: Латвия, Естония, Дания, хърватия, Словения, Литва, Нидерландия, Финландия и Полша). Най-голямата разлика се регистрира в Латвия (7.4 прочие п.), Естония (6 пр.п.) и Дания (4 прочие п.).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР